DORDRECHT

“Een leuke klapper aan het eind van het jaar.” Zo noemt wethouder Piet Sleeking (BVD) de komst van Primark naar de Drievriendenhof in Dordrecht. De van oorsprong Ierse modeketen wil er een bijna 5.000 vierkante meter grote winkel openen, verdeeld over twee etages. Halverwege 2015 staat die opening gepland.

De handtekeningen zijn nog niet gezet, maar de Drievriendenhof krijgt zijn Primark, zegt Erik van der Struijs van Syntrus Achmea, eigenaar van het winkelcentrum. “De seinen staan nu op groen. Het verbouwen gaat in principe in het tweede kwartaal van 2014 beginnen. De opening is dan medio 2015.” Een welkome invulling van het achterste deel van de modepassage. Daar is strategisch naar toe gewerkt, zegt wethouder Sleeking. “Er staat nu even relatief veel leeg, maar dat was nodig om de komst van deze winkel mogelijk te maken.” Door de komst van Primark daalt het leegstandscijfer in de binnenstad meteen met 2,5 procent naar 10 procent, op dit moment landelijk een normaal percentage.

Doorgang dicht

De verwachting is dat de winkel een enorme stroom extra bezoek aan de binnenstad gaat opleveren, zegt Sleeking. “Deze winkel is erg populair, met name onder jongeren. De komst levert daarnaast ongeveer driehonderd banen op. Een groot economisch belang dus.” Om die komst mogelijk te maken moesten Sleeking en zijn collega’s wel een advies van de Welstandscommissie naast zich neerleggen, iets wat niet vaak gebeurt. Die commissie vond dat er niet aan de wens van Primark tegemoet moest worden gekomen om de doorgang Lenghenstraat-Museumstraat af te sluiten. Primark wil één in- en uitgang om winkeldiefstal beter te kunnen beheersen. Volgens Welstand past de route in het oorspronkelijke stratenplan van de binnenstad. B&W vinden echter dat er voldoende redenen zijn om op dit punt af te wijken van het bestemmingsplan en de route toch af te sluiten.

Extra loop

De komst van Primark is een volgende belangrijke stap in de bestrijding van leegstand in de binnenstad door het college. De herontwikkeling van het Achterom-Bagijnhof en de vestiging van Saturn gingen daar al aan vooraf. Adviesbureau BRO verwacht dat de komst van de Primark een positief effect zal hebben op de looproutes in de binnenstad. Sleeking: “De vrees is er dat er minder loop in de Vriesestraat zal komen. Maar deze winkel roept zoveel extra loop op, dat ook door die straat meer mensen zullen komen.” Aan deze kant van het winkelcentrum is bovendien een nieuwe (bezoekers)uitgang van de parkeergarage gepland. Van het sluiten van de doorgang, die nu alleen open is tijdens winkeltijden, zal ook bijvoorbeeld het Dordrechts Museum weinig merken. De route wordt weinig gebruikt en bezoekers worden nu al via Sarisgang en Statenplein naar het museum geleid met bordjes. Ook de vertegenwoordigers van de binnenstadwinkeliers zijn positief over de komst van Primark.