DORDRECHT – De twee leeuwen voor het Stadhuis van Dordrecht krijgen komende week een opknapbeurt. “We hebben een strakke planning, want voor de eerstvolgende bruiloft komende vrijdag moeten we klaar zijn”, zegt Tommie Nijhoff van het gelijknamige Dordtse schildersbedrijf. (Foto’s: Thymen Stolk)

De reparatie is echt nodig, vertelt Nijhoff. “Oude reparaties komen los, waardoor er gaten in de ruggen zijn ontstaan. Die gaan we op de voorgeschreven manier opvullen. Daarna worden ze schoongemaakt, geschuurd en geverfd.” De twee leeuwen zijn zwaargewichten, weet de schilder. “Veel mensen denken dat ze van steen zijn, maar ze zijn van gietijzer. Ze zijn overigens grappig genoeg ontworpen door de heer Steen.”

Groothoofdspoort

Voor het in 1997 opgerichte schildersbedrijf is het een mooie klus, maar zeker geen ongebruikelijke. “We hebben onlangs nog onderhoudswerk verricht aan de toren van de Grote Kerk. We hebben Kunstmin en Bellevue in het onderhoud en zijn binnenkort aan het werk aan de Groothoofdspoort.” De leeuwen worden volgens de strakke planning donderdag opgeleverd, zodat het bruidspaar vrijdag langs twee glimmende leeuwen de trappen van het Stadhuis kan bestijgen.