DORDRECHT – De herdenking van de politieke moord op Johan en Cornelis de Witt op 20 augustus 1672 begint steeds meer te leven, constateert initiatiefnemer Ben Corino. Bij de eerste herdenking vorig jaar kwamen rond de honderd mensen naar het standbeeld van de broers op de Visbrug. Dat waren er nu rond de 140, vertelt hij. “Het gaat meer leven onder Dordtenaren, maar ook bij de gemeente is er steeds meer aandacht. Er wordt nu bijvoorbeeld gesproken over het terugbrengen van de klimop die vroeger op de muur achter het standbeeld groeide.” (Foto’s: Thymen Stolk)
Maar veel belangrijker is het levend houden van het verhaal van de broers. Corino: “Het is geen suffe geschiedenis, maar een verhaal dat ook nu nog actueel is. Met de herdenking willen we dat tot leven brengen, naar het nu halen. Wat de broers De Witt destijds bijvoorbeeld de das om heeft gedaan is een systematische hetze die werd aangejaagd door de machthebbers. Door het verspreiden van nepnieuws over de broers werd het volk tegen hen opgejut.” Dat leidde uiteindelijk tot een gruwelijk volksgericht in Den Haag, waarbij Johan en Cornelis werden gedood en verminkt.
Eeuw oud
Wethouder Piet Sleeking, Ben Corino, Kees Klok en (middels een eerder opgenomen interview) Maarten van Rossem stonden maandagavond stil bij de prominente rol die de broers vervulden in de vaderlandse politieke geschiedenis en hoe de waarden waar zij voor stonden nog steeds actueel zijn. Er werd ook aandacht besteed aan het feit dat het standbeeld in de Dordtse binnenstad precies een eeuw geleden werd onthuld. Eén van de sprekers voor volgend jaar is al bekend. “Maarten van Rossem heeft beloofd om dan op mijn uitnodiging in te gaan om langs te komen”, aldus Corino.