DORDRECHT – Speciaal voor de Ode aan de Synode heeft de enige brouwerij van Dordrecht, de Stadsbrouwerij Dordrecht, tijdelijk een Synodebier aan het assortiment toegevoegd. De komende maanden worden er speciale Synoderondleidingen met proeverij gegeven. De brouwerij draait puur op een team van ongeveer 25 vrijwilligers. Willem Soet is één van hen. Hij vertelt graag meer over brouwerij, het brouwproces én de geschiedenis ervan. (Foto’s: Stadsbrouwerij Dordrecht)
Een Synodebier. Waar komt dat idee vandaan?
“Wij zijn benaderd door de organisatie van de Synodeherdenking met de vraag of we rondleidingen kunnen organiseren en een gelegenheidsbier kunnen maken. We hebben daarvoor onderzoek gedaan naar het brouwproces in de tijd van de Synode, dus in de 17e eeuw. Tijdens de rondleiding krijgt de bezoeker in woord en beeld een indruk van de belangrijke bierbrouwerijsector in die tijd. Er waren toen meer dan tien brouwerijen in de stad. De bierbrouwerijen, met hun aan- en afvoer van grondstoffen en eindproducten, bepaalden het straatbeeld destijds dus in belangrijke mate. Ook over het brouwproces en de bierconsumptie worden interessante dingen verteld. Het bier dat aan het eind van de rondleiding wordt geschonken is waarschijnlijk veel lekkerder dan het 17e eeuwse bier waar de bewoners, en de synodegangers, het destijds mee moesten doen. Het graan werd toen meerdere malen gebruikt. Daardoor kreeg je bier dat steeds lager in alcohol was. Dat goedkopere bier was voor de armere bevolking. In die tijd dronk iedereen, ook kinderen, bier. Van drinkwater kon je ziek worden. Omdat het water tijdens het brouwen werd verhit, was bier qua gezondheid betrouwbaarder.”
Welke bieren brouwen jullie en waar zijn ze te koop?
“Wij brouwen rond de 30.000 flesjes per jaar in vier varianten: blond, amber, dubbel en tripel. Het Synodebier is de tripel in een driekwartliterfles met speciaal etiket met de tekst ‘Bier verbroedert’ en het Synode-logo. Onze bieren zijn verkrijgbaar in verschillende Dordtse horecazaken en bij een aantal supermarkten. Het brouwen gebeurt grotendeels handmatig. Ik zeg wel eens: wat Heineken in vijf minuten brouwt, doen wij in tien jaar. We doen het met de vrijwilligers en met stagiairs. Dit zijn leerlingen uit het MBO en praktijkonderwijs die vaak moeite hebben om binnenboord te blijven in het onderwijs. Door één-op-één-begeleiding hopen we er een bijdrage aan te leveren dat het geen schoolverlaters worden. We zijn trots op ons bier, maar misschien zijn we hier nog wel trotser op.”
Wanneer zijn de rondleidingen en waar kan je je aanmelden?
“De rondleidingen met proeverij zijn op elke eerste, tweede en laatste zaterdag van de maand, van januari tot en met juni, om 13.00 en 15.00 uur. Een rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. De kosten bedragen euro 10 per persoon. Reserveren is niet mogelijk. Aan een rondleiding kunnen maximaal vijfiten personen deelnemen. Het adres is Buddingh’Plein 20 in Dordrecht.”
Kan je ook alleen langskomen om het Synodebier te kopen?
“Ja, we gaan het ook ‘aan de poort’ verkopen, zoals dat rond 1600 gebruikelijk was. De brouwerij is open voor verkoop op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur.”
Info: www.stadsbrouwerijdordrecht.nl.