“Stuurman aan wal”
In een poging om het imago van meest sportonvriendelijke gemeente van zich af te schudden slingerde Dordrecht vorige week een persbericht de wereld in, waarin getracht werd om recht te praten wat krom is. Voor zo’n klus hebben ze in het Stadskantoor een enorme batterij communicatieadviseurs, dus als die gaan broeden op een bericht dat de argeloze lezer moet overtuigen dat u – bijvoorbeeld hier – een wat al negatief beeld heeft gekregen, dan stellen ze dat ‘gewoon’ even bij. Maar liegen? Dan ga je toch te ver?
Eerder onthulde ik hier de BTW-truc. Nog even in het kort; het kabinet wil sport bevorderen en schrapt daarom BTW en compenseert daarvoor de gemeentes. Dordt verhoogde echter de tarieven met hetzelfde bedrag als de vermindering door BTW. Weg voordeel sportclubs dus. Uit de hoge hoed van de gemeente komt nu dus de verklaring. Dit is gedaan om de huurprijzen (ik citeer) ‘stabiel’ te houden. Ook wordt gesteld dat toen tien jaar geleden de BTW op sport werd ingevoerd, de tarieven niet verhoogd werden.
Nu weet ik toevallig dat mijn eigen cluppie in vergelijking met drie seizoenen geleden 10 procent duurder uit is. Dat is niet bepaald stabiel. Maar in vergelijking met tien jaar geleden is de huur van sportvelden zelfs 58 procent hoger. Hoezo stabiel? We gingen van 12.309 naar 19.476 euro. Tel uit je verlies. Als de gemeentelijke boekhouder straks meldt dat de kosten voor de burger de komende jaren stabiel blijven, dan houd ik mijn hart vast. Penningmeesters van sportclubs, die volgens het gemeentelijk fabeltje juist geholpen worden door stabiel blijvende tarieven, weten inmiddels genoeg….
De frustratie over het sportbeleid van Dordrecht duurt al wat langer dan de afgelopen weken, maar bij menige club is men het nu echt zat. Bij vrijwel elke uitwedstrijd buiten Dordrecht komen ze op accommodaties die in vrijwel alle opzichten beter van kwaliteit zijn. Veel gemeentes koesteren hun verenigingen niet alleen in woord, maar ook in daad. In Dordrecht moeten veel clubs het bijvoorbeeld zonder een kunstgrasveld doen. Maar ja, de clubs die er wel eentje hebben mogen daar inmiddels ruim 11 mille per jaar voor aftikken. Maar clubs mogen niet klagen, stelt de gemeente nog fijntjes, want de tarieven zijn bij lange na niet kostendekkend. Dat belooft nog wat!
Kronkelaar
(Archieffoto: Thymen Stolk)