DORDRECHT – Het Regionaal Archief Dordrecht voegt regelmatig historische films aan de collectie toe. Op zaterdag 29 en zondag 30 juni wordt een aantal van deze nieuwe aanwinsten vertoond in Het Hof van Nederland.

Onder de filmfragmenten zijn beelden uit de recent verkregen filmcollectie van Jan Cense die begin jaren 40 onderwijzer was op MULO Groenedijk. Met onder andere Park Merwestein en het Huis Te Merwede in de jaren 40, een schoolreis in juni 1948 naar Haarlem, de Cornelis de Wittstraat, een bezoek aan Dierentuin Blijdorp, en een treinreis langs het verwoeste Rotterdam.

Daarnaast is er een bijzondere documentaire met geluid uit de jaren 30 te bekijken over een modern landbouwbedrijf: de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, ‘waar landbouw een lust is … en een levenswerk!’ En er is een uitzending uit 1967 van de Nederlandse Schooltelevisie, met onder andere een bezoek aan Muziekhandel Zilverschoon aan de Grote Spuistraat en een optreden van de Dordtse band The Delvins (met zanger Jan Bek, drummer Tony van der Hoek en gitarist Janco Barut) in De Schuur in Dubbeldam. Na 1967 is deze uitzending nooit meer op televisie te zien geweest.

Wie een kijkje wil nemen in deze vervlogen tijden is welkom op zaterdag 29 en zondag 30 juni, in Het Hof van Nederland, Hof 6. De films worden onder openingstijd, tussen 11.00 en 17.00 uur, doorlopend vertoond.

Entree voor de film is inbegrepen bij een museumticket voor Het Hof van Nederland. Wie alleen de film wil bekijken kan los een filmticket kopen voor 2,50 euro (exclusief museumentree). Tickets zijn vooraf verkrijgbaar via regionaalarchiefdordrecht.nl/activiteiten of aan de kassa op de dag zelf.
De films worden vertoond op de zolder van Het Hof van Nederland. De zolder is helaas moeilijk bereikbaar voor mindervaliden.