DORDRECHT – Voor het eerst in vijftig jaar toont het Dordrechts Museum zijn uitgebreide modecollectie. In de expositie Slow Fashion zijn onder andere een zeldzame 18de-eeuwse ‘Japonsche’ rok te zien, een opvallende 19de-eeuwse Schotse ruit japon en een flapper dress uit de jaren ’20. Het museum maakte een selectie van vijftig topstukken en laat zo de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode zien van de 18e tot en met de 20e eeuw. De voorstelling loopt tot en met 12 april.  (Foto: Daisy van Knotsenburg)

De tentoonstelling Slow Fashion toont op twee locaties hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. Kleding werd gekoesterd en hergebruikt. Dat maakt historische kledingstukken perfecte aanleiding om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen. Slow Fashion laat zien hoe historische mode verrassend actueel kan zijn.

Fast versus slow fasion

Fast fashion is tegenwoordig de norm. Waar we voorheen jaren deden met een kledingstuk wisselt de mode nu meerdere keren per seizoen. We zijn niet meer gewend om kleding te vermaken of te repareren. Als vroeger de mode veranderde werd de kleding bewaard of vermaakt tot een nieuw kledingstuk. Daar kunnen we van leren; waarom zouden we niet terugkeren naar een kleinere garderobe met tijdloze mode van goede kwaliteit, die niet seizoen- of trend gebonden is? Net als vroeger.

Remake Studio

In het Dordrechts Museum is de rode draad van de tentoonstelling ‘maakbare mode’ door de eeuwen heen. Twee zalen vol kostuums en mode, van de 18de tot en met de 20ste eeuw. In een speciaal ingerichte Remake Studio kan men, onder begeleiding van onder andere Atelier Wereldwijven, een eigen gekoesterd kledingstuk een tweede leven geven. Ook zijn er toepasselijke kunstwerken te zien, zoals Isaac Israëls, Essayeuses (foto).