DORDRECHT – Midden jaren zeventig verrees in het midden van de nieuwe volkswijken van Amsterdam een gezondheidscentrum, waar het niet om geld of efficiency, maar om mensen zou draaien. Ironisch genoeg kwam juist het Slotervaartziekenhuis als eerste Nederlandse ziekenhuis in private handen. The Tragedy of Slaughtervaart is vanavond te zien in Schouwburg Kunstmin.

In 2006 werd het Slotervaartziekenhuis overgenomen door twee zakenmensen: grondspeculant Jan Schram en de flamboyante Aysel Erbudak, een selfmade woman die tot dan toe alleen parkeerterreinen en een callcenter had geleid. Erbudak werd directeur en gaf op onorthodoxe wijze leiding. Ze parkeerde haar BMW voor de draaideur, ontving geen salaris, maar betaalde al haar privé-uitgaven met de creditcard van het ziekenhuis. Het was alsof Macbeth en zijn vrouw de boel bestierden. Uiteindelijk moest het medisch centrum, op sterven na dood, door andere ondernemers van de ondergang worden gered. Om in 2018, ten tijde van de première van deze voorstelling, alsnog failliet te gaan.

Toneelgroep Dood Paard met Ellen Goemans, Jorn Heijdenrijk, Manja Topper, Michael Yallop en Ramses van der Hurk speelt het verhaal van deze tragedie vanavond om 20.30 uur in de Kleine Zaal van Schouwburg Kunstmin. Entree is 15 euro inclusief consumptie. (Foto: Sanne Peper)