DORDRECHT – ABN Amro heeft per direct ongeveer 470 geldautomaten tijdelijk gesloten. De noodmaatregel is nodig vanwege een toename van gewelddadige plofkraken. In deze regio gebeurde dat onder meer bij de automaten bij de winkelcentra Bieshof in Dordrecht en Walburg in Zwijndrecht. Het geld is uit de machines gehaald. (Foto’s: Thymen Stolk )

De afgelopen periode heeft er een nieuwe golf van gewelddadige plofkraken plaatsgevonden. Deze ontploffingen hebben vooral een bepaald type geldautomaat van ABN AMRO getroffen en veroorzaken angst en onrust bij omwonenden en ondernemers. Voor ABN AMRO staat de veiligheid van omwonenden en ondernemers voorop. Daarom hebben we besloten om per direct de geldautomaten van dit type tijdelijk te sluiten.

Vorige week heeft ABN AMRO al enkele tientallen van een bepaald type automaat tijdelijk gesloten. In de afgelopen dagen heeft ABN AMRO alle geldautomaten van dit type leeg gehaald. Het gaat in totaal om zo’n 470 automaten verdeeld over heel Nederland; ongeveer 380 van ABN AMRO en 90 ex-ABN AMRO automaten die de afgelopen tijd zijn omgebouwd tot een Geldmaat.