DORDRECHT – Al tien jaar lang zijn de E-Wheels niet meer weg te denken uit het Sterrenburgse en Dubbeldamse straatbeeld. De elektrische karretjes vervoeren mensen die dit door beperkte mobiliteit nodig hebben. “In wijken als Sterrenburg en Dubbeldam heb je alle ingrediënten om prettig oud te worden, maar de vraag is hoe je ergens komt”, zegt oprichter Milco Hoffmann. (Foto: E-Wheels)

Vijftien jaar geleden besloot eigenaar en bedenker Milco Hoffmann dat hij een maatschappelijke bijdrage wilde leveren na zijn werk in de HR-sector. “Ik ging kijken in Rotterdam waar een project draaide met elektrische wagens en mensen van de sociale dienst. Dit sprak mij zo aan dat ik dacht dat dit in Dordrecht ook wel zou kunnen.” Een niche in de markt, zo ontdekte Hoffmann. En dus richtte hij in 2015 E-Wheels Wijkvervoer op.

Financiële beperkingen
Maar een gat in de markt hoeft nog niet direct te betekenen dat er financieel voordeel uit te halen valt. “Al snel bleek dat er behoefte aan dit type vervoer is, maar je komt er ook meteen achter dat er eigenlijk geen brood in te verdienen valt. Iedere vorm van openbaar vervoer of doelgroepenvervoer wordt financieel ondersteund door de overheid.” Het zorgde ervoor dat E-Wheels het enkel met vrijwilligers kon bolwerken.

Vooral door die financiële beperking is de oprichter van E-Wheels zelf nog het meest verbaasd over het tienjarig bestaan van dit type dienstverlening. “Je bent continu aan het schaven, schrappen en besparen.” Iedere jaar was het de vraag of we nog door konden.

Belangrijke plek
Heeft Hoffmann dan nooit gedacht ‘ik stop ermee’? “Jazeker, meerder keren.” Maar dan beseft de eigenaar van E-Wheels zich direct hoe belangrijk het is voor zowel de klanten als de vrijwilligers. “Je ziet gewoon dat er een noodzaak is aan dit type vervoer, anderzijds heb je inmiddels een vrijwilligersorganisatie opgebouwd. Ook voor die groep heeft het een belangrijke plek gekregen in hun leven. Dus zowel aan de klantenkant als de vrijwilligerskant is het belangrijk om te blijven bestaan.” Zo ontstaan er bijvoorbeeld bijzondere vriendschappen. “We hebben zelfs een relatie zien ontwikkelen die leidde tot een huwelijk. Dat is voor mij de kers op de taart”, zegt een zichtbaar trotse Milco Hoffmann.

Voor 25 euro kunnen er tien ritjes worden gemaakt. De strippenkaart is verkrijgbaar door te bellen naar E-Wheels, bij het moment van ophalen kan er dan een strippenkaart worden gevraagd bij de chauffeur. Of bij de servicebalie van Jumbo en PLUS kan er een strippenkaart worden gekocht.

Lees het hele verhaal in de Dordt Centraal van woensdag 23 juli 2025.