DORDRECHT – Alle kinderen moeten met elkaar kunnen spelen. Dat was het doel van wijk- en speeltuinvereniging Stadspolders. Onlangs was de feestelijke opening van een aantal inclusieve speeltoestellen in de speeltuin. Missie geslaagd. (Foto: Stolk Fotografie)

Wijk- en speeltuinvereniging Stadspolders heeft maar een handvol vrijwilligers die ook nog eens een aantal moeilijke verenigingsjaren achter de rug hebben, vooral financieel gezien. Toch hield het ‘legioen van elf vrijwilligers’ zoals voorzitter Tineke Hoffman ze noemt, moedig stand. Ze zagen zelfs kans aan een ideaal te werken: een speeltuin waar alle kinderen met elkaar kunnen spelen. En dat is gelukt.

Wens

“Onze speeltuinvereniging bestaat 32 jaar en door de jaren heen zijn er weleens speeltoestellen afgekeurd”, zegt Tineke Hoffman. “Wij wilden heel graag dat bij vervanging sommige toestellen aangepast zouden zijn voor mensen met een handicap. En ook wilden we dat bijvoorbeeld het pad naar zo’n toestel toe geschikt zou zijn om er met een rolstoel overheen te rijden. Onze wens was dat alle kinderen hier veilig met elkaar kunnen spelen en verblijven. Ook in het gebouw zijn de nodige aanpassingen gedaan voor mensen met een handicap. Inclusieve speeltoestellen zijn echter veel duurder dan de gewone. We zijn anderhalf jaar bezig geweest om het bekostigd te krijgen.”

Sponsors

Er werd een benefietconcert gehouden en een sponsoractie gestart. Aanvankelijk bracht dat niet veel geld in het laatje. Het kwam pas op gang toen de VSB-bank reageerde. Een dozijn sponsors doneerden voor de inclusieve toestellen, het laatste ontbrekende stukje van het bedrag werd door de gemeente Dordrecht bijgepast na bemiddeling door wijkmanager William Jacobs.

Inclusieve stad

Kinderburgemeester van Dordrecht Keyshia Andrea onthulde het sponsorbord in de speeltuin en samen met wethouder Chris van Benschop werden de inclusieve speeltoestellen in werking gezet. Wethouder Van Benschop heeft onder meer in haar portefeuille Dordrecht tot een inclusieve stad te maken. De opening van deze inclusieve speeltuin ziet zij als een van de stappen in de goede richting. “Hier staat een trotse wethouder”, zei Van Benschop. “Het is belangrijk dat kinderen samen kunnen spelen en ook dat iedereen mee moet kunnen spelen, ongeacht achtergrond of een beperking. Ik woon zelf in Stadspolders en ben daarmee dus ook een trotse wijkbewoner en een trotse moeder dat mijn kinderen dit in de buurt tot hun beschikking hebben. We hebben in Dordrecht nog veel stappen te zetten, ook waar het vrijwilligerswerk betreft. Steeds minder mensen willen vrijwilliger worden. Deze speeltuin is een schoolvoorbeeld van hoe prachtig vrijwilligerswerk kan zijn. Ik hoop dat heel veel kinderen, ook uit andere wijken, gebruik komen maken van deze prachtige voorziening. Want als veel mensen de speeltuin bezoeken, wordt ook de spaarpot weer aangevuld.”