Actueel

reageer als eerstvr 15 dec 2017

Bijzondere kerststal in Wilhelminakerk

DORDRECHT – De Wilhelminakerk aan de Blekersdijk is de trotse eigenaar van een bijzondere kerstgroep: grote figuren in zogeheten oriëntalistische stijl met prachtige kostuums en fijn gesneden gezichten. Ook dit jaar wordt een speciaal podium opgericht, met een stalletje en veel fris sparrengroen. In terrassen komt hier de kerstgroep op te staan, beschenen door feeëriek theaterlicht.

De kerstgroep komt uit Zuid-Duitsland, waar kerstgroepen al eeuwen op traditionele wijze worden gemaakt. In Nederland is een kerststal meestal vrij eenvoudig, maar in het Alpengebied worden uitgebreide scenes voorgesteld met veel figuren die niet per se in het kerstverhaal voorkomen. In de Wilhelminakerk zullen echter uitsluitend de Bijbelse figuren te zien zijn: de herders, de engelen, de wijzen uit het Oosten en natuurlijk het kind met Maria en Jozef. Ook de os en de ezel zijn er bij, evenals de schaapjes van de herders.

Zaterdagmiddag

De kerststal is te bewonderen tijdens en na alle kerkdiensten. Op zaterdagmiddag 16 en zaterdagmiddag 23 december is de Wilhelminakerk echter speciaal voor belangstellenden opengesteld. Iedereen kan vrij naar binnen komen en de bijzondere kerststal bekijken. Om het bezoek nog wat te veraangenamen, is er chocolademelk en glühwein verkrijgbaar met kerstbrood van bakker Van der Breggen. Bij de stal staat een verkleedkist met herderskleren. Bezoekers kunnen zich als herder uitdossen en een originele foto maken tegen de achtergrond van de kerststal. Verder worden er de hele middag kerstverhalen voorgelezen.

Tafel van Toos

Bij de ‘Tafel van Toos’ zijn smaakvolle kerstspulletjes te vinden, daar moet je gewoonweg even neuzen, leuke vintage kerstversiersels voor een zacht prijsje, allemaal tweedehands. De opbrengst komt ten goede aan de kerststal en het onderhoud daarvan. De kerststal wordt geheel door vrijwilligers opgebouwd en onderhouden. In de week voor kerst komen veel schoolkinderen de kerststal bewonderen. Op zondag 24 december komen ook veel kinderen bij de kerststal, als ze meedoen met de jaarlijkse Lichtjestocht.

Informatie over tijden en programma op www.dewilhelminakerk.nl.

 

 

Geef een reactie