DORDRECHT – Chemieconcern Chemours breidt dit najaar de succesvolle koolstofbedden-technologie uit. Sinds juli 2017 filtert het Dordtse bedrijf aan de Baanhoekweg het afvalwater voor lozing middels koolstofbedden. Dit is een relatief kostbare manier om water te zuiveren maar uit onderzoek blijkt dat het wel zeer effectief is. Volgens Chemours is de jaarlijkse lozing van een specifiek GenX-bestanddeel naar oppervlakwater teruggebracht met meer dan 85% dan wat zij in 2017 hadden mogen lozing volgens de vergunning hiervoor. Het bedrijf hoopt dat de koolstofbedden ook voor de luchtuitstoot een grote verbetering zullen gaan opleveren.

Met de eerste proef streeft Chemours ernaar om de FRD903-emissies (een GenX-bestanddeel) naar lucht verder te verlagen dan het door de Provincie toegestane niveau van 450 kilo per jaar. Een tweede proef is gericht op de uitstoot van E1 (een thermisch ontledingsproduct) in de lucht. Deze proef heeft als doel om met de uitgebreide toepassing van best beschikbare technieken (BBT+), de uitstoot van E1 via haar schoorstenen significant te verminderen.

Filter op schoorsteen

Chemours verwacht de eerste resultaten van de proeven in het voorjaar van 2019. Uitgebreidere resultaten van beide proeven om de luchtuitstoot te verminderen, worden eind 2019 verwacht. De koolstofbedden-technologie werkt door de afvalluchtstroom door een koolstoffilter te geleiden, dat op een schoorsteen wordt geïnstalleerd, waarin stoffen worden opgevangen.

In de vanmorgen uitgegeven persverklaring, stelt Chemours dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieubeheer (RIVM) in december 2016 heeft gezegd dat er geen aanwijzingen zijn dat emissies naar de lucht van de stoffen FRD902, FRD903 en E1 een risico voor de volksgezondheid vormen. Toch wil het bedrijf er alles aan doen om zijn “ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken,” aldus de woordvoerder van het bedrijf Jeroen Bruning.