Stuurman aan wal
Het ravijn van 2026 is best wel diep, verzuchtte ik hier twee weken geleden al. Er komen onvermijdelijke bezuinigingen en lastenverzwaringen aan. Sinds de gemeente Dordrecht het lijstje met mogelijke impopulaire maatregelen openbaarde, zie ik een ware stroom van ‘niet-bij-ons-berichten’. Tal van mensen uit allerlei gremia bezweren dat zij toch vooral buiten schot moeten blijven als er 19 miljoen euro bezuinigd wordt. Er heeft zich nog niemand gemeld die hardop zegt ‘wij pakken ons deel van de pijn en lossen het zelf creatief op’.
Een pleidooi houden waarom ergens niet bezuinigd moet worden is nogal makkelijk. Ik maakte me er zelf twee weken geleden al schuldig aan door te pleiten voor het openhouden van zwembad De Dubbel. Op het risico af dat veel lezers mij nu niet meer zo aardig vinden, zeg ik dat het Nationaal Onderwijsmuseum en museum Hof van Nederland wel dicht kunnen. Veel te weinig bezoekers en bij dat onderwijsmuseum is het gros ook nog eens gedwongen bezoeker. Scholieren worden ‘gewoon’ verplicht er naar toe te gaan.
In dat Hof van Nederland vind ik alleen dat filmpje over de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572 wel leuk. Dat kunnen ze vast ook wel draaien op andere plekken. De bodemloze put van het Energiehuis is ook rijp voor bezuinigingen. Die extra zaal voor Kunstmin daar is overbodige luxe. En de subsidie op Bibelot kan fors omlaag, of beter nog; transformeer het tot een écht professioneel podium. Op andere plaatsen in het land kunnen ze zichzelf bedruipen. Waarom hier niet? Vrijwilligers weten zelfs doordeweeks zaaltjes vol te krijgen. Waarom lukt dat Bibelot niet?
Al dat gejank uit culturele hoek is ongepast. Cultuur is leuk, leerzaam en geestverrijkend, maar geen eerste levensbehoefte. De cultuur verdwijnt ook niet, het wordt alleen een tandje minder. Bezuinigen op kinderen (ontbijtje, jeugdzorg, zwemles, gezond sporten), dát zou mij aan het janken krijgen. En of ik het mes ook in eigen vlees durf te zetten? Zeker wel, wat mij betreft ga ik – en met mij vele andere Dordtenaren die dat best kunnen – meer bijdragen aan gemeentelijke belastingen. De tijd dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen breekt nu echt aan.
Thijs Blom.