Om maar meteen de prangende vraag te beantwoorden; nee, u en ik gaan komende zaterdag de burgemeester van Dordrecht niet zien met een oranje keppeltje op. Een groep sympathisanten met de Joodse gemeenschap in Amsterdam roept alle burgemeesters in het land op om op Koningsdag dat hoofddeksteltje te dragen, als steuntje in de rug voor mensen die sinds de oorlog in Gaza geconfronteerd worden met toenemend antisemitisme en pure Jodenhaat. Een goed bedoelde actie, zeker als het een ‘gewoon’ keppeltje zou zijn.

 

U voelt ‘m al aan, ik vind het geen gezicht, zo’n oranje dingetje op het hoofd van een man of vrouw die het ambt van eerste burger bekleedt. Normaal ben ik dol op humor en ludieke acties, maar ik vind het niet passen bij het thema antisemitisme. Daar is het te ernstig voor. Als kind heb ik me overigens ook antisemitisch uitgelaten. Ik groeide op in Rotterdam-Zuid en daar hadden ze het niet zo op Joden. Pas toen ik een geschiedenisboekje onder ogen kreeg begreep ik dat Joden geen Ajax-supporters zijn, hoewel ze die geuzennaam zelf nog altijd gebruiken.

 

Ik vrees dat te veel mensen dat geschiedenisboekje nooit hebben ingezien. Anders zouden we uit solidariteit met onze Joodse medeburgers zeggen; dat keppeltje past ons allemaal. Haat tegen andersdenkenden of mensen met een ander geloof is mij vreemd, ik snap er geen bal van. Als 10-jarig ventje zat ik in de Kuip naast een leeftijdgenootje, dat voor Ajax was. Dat kon gewoon. Waarom kan dat nu niet meer? Omdat door bepaalde groepen hard geschreeuwd en geen middel geschuwd wordt om hun eigen overtuiging aan anderen op te dringen.

 

De moordpartijen van Hamas in Israël en het leger van Netanyahu in Gaza hebben de verhoudingen tussen groepen in ons land verscherpt. Maar wij, inwoners van dit land – ongeacht afkomst of geloof – hoeven geen partij te kiezen in die oorlog. Ik gun Israël vrede met z’n Arabische buren en de Palestijnen een eigen staat zonder kolonisten. Maar helaas, naast elkaar in vrede leven lukt daar niet. Laten we niet afglijden tot hetzelfde niveau. Respecteer mensen die anders denken, te beginnen in Dordrecht. Amen. Fijne Koningsdag!

 

Thijs