DORDRECHT – Een flink aantal Dordtse horecazaken deed vanmiddag mee aan de actie De Koek Is Op. Tussen 12.00 en 14.00 uur deelden zij koffie en koek uit buiten hun zaak. Een ludieke actie om aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin de horeca verkeert door de coronamaatregelen. Gisteren werd duidelijk dat de lockdown voor deze sector nog niet wordt opgeheven. ‘Wij moeten open!’, was de oproep tijdens de actie, die over het algemeen gemoedelijk verliep. Bij enkele zaken werden, tegen de afspraken in, mensen binnengelaten. Hier deelden handhavers een waarschuwing uit, wat hier en daar tot wat verhitte emoties leidde onder de aanwezigen. (Foto’s en video: Stolk Fotografie)

Burgemeester Kolff, die zelf ook een rondje langs horecazaken maakte, plaatste de volgende reactie op Facebook:

‘Zojuist was ik in onze binnenstad om te spreken met een aantal horecaondernemers die vandaag koffie en koek uitdelen onder het motto “de koek is op”.
Actie
Het is heel fijn dat in de corona-maatregelen nu meer ruimte is gevonden voor winkels, sport en onderwijs. Maar het is buitengewoon droevig dat onze horeca en cultuurinstellingen nog dicht moeten blijven én onvoldoende financieel worden gecompenseerd. De mensen die in deze sectoren werken hebben het enorm zwaar. Ik steun hun actie dan ook waarin ze vandaag van zich laten horen én hun pijn laten zien. Niet alleen vandaag en de afgelopen tijd, maar ook de komende tijd zal ik me, samen met velen, inspannen om de regels voor horeca en cultuur versoepeld te krijgen.
Handhaving
Er is ook een aantal horecazaken dat toch mensen binnen heeft gelaten of op hun terras hebben laten zitten. Deze ondernemers zullen een waarschuwing krijgen als eerste stap in de handhaving. We hebben immers met de ondernemers afgesproken dat de actie binnen de geldende regels zou plaatsvinden. Regels die overigens democratisch tot stand zijn gekomen en zijn vastgesteld. Met deze regels hebben we het voor nu simpelweg te doen.
Schelden en bedreigen
Een aantal van onze toezichthouders is vandaag uitgescholden of bedreigd op straat. Ik vind dat ongehoord en wil aangeven dat ik dat niet tolereer. Politie zal ook hard optreden als dit wordt geconstateerd. Onze hulpdiensten betreffen ook mensen. Vaak met een gezin. Mensen die gewoon hun werk doen voor uw en mijn veiligheid. Daar blijven we met onze handen van af en we luisteren naar wat ze te zeggen hebben.
Tot slot
Deze situatie vraagt veel. Van iedereen. Ik doe de oproep om elkaar een beetje ruimte te gunnen, een beetje aardig te zijn naar elkaar én je tegelijkertijd zo goed mogelijk te houden aan de maatregelen. Samen komen we echt een heel eind. En elke pandemie gaat weer een keer voorbij.’