DORDRECHT – De enorme diversiteit aan producten en de vele vaste gezichten die er op hun vaste plekje te vinden zijn. Het zijn volgens de marktmeesters een paar voorbeelden van de kracht van de Dordtse markt. Terwijl markten elders in het land het moeilijk hebben, blijft de Dordtse markt goed gedijen. Wekelijks trekt hij 10.000 tot 15.000 extra bezoekers naar de binnenstad. Dat weet senior-marktmeester Ruud de Dreu, die samen met Angela Kooijman, Norbert Mast en Ron Kroon de afdeling Stadsmarkt bemant. (Foto’s: Thymen Stolk)
Voor een stukje kaas, groente en fruit, vis, bloemen, broodjes, noten, stroopwafels dierenvoeding, kleding enzovoorts, kun je al jaren terecht op de Dordtse markt. “Het is eigenlijk een openlucht winkelcentrum”, vindt Ruud de Dreu. Samen met zijn collega’s is hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van, onder meer, de Dordtse markt. Die heeft zo’n 160 kraamplaatsen en rond de 110 ondernemers die met één, twee of meer kramen wekelijks op de markt te vinden zijn. “Op de vrijdag zijn er meer versproducten op de markt te vinden. Dit is toch de boodschappen-dag bij uitstek. De zaterdag is meer de uitjes-dag. Dan zie je meer gezinnen en passanten. De markt is er dan ook een uurtje langer, tot 5 uur”, vertelt Angela Kooijman. En om zeven uur als HVC zijn werk heeft gedaan, ziet de Sarisgang en het Statenplein, waar de markt sinds augustus 2002 staat, er weer spic en span uit.
Nauw contact
De Dordtse markt heeft een wachtlijst. Menig ondernemer wil in Dordrecht met zijn waren staan. Hij zal geduld moeten opbrengen want het verloop onder de ondernemers is klein. Marktondernemers die al meerdere generaties op de Dordtse markt te vinden zijn, zijn geen uitzondering. Zij hebben in al die jaren dan ook een vaste klantenkring opgebouwd. Nauw contact is er niet alleen met de marktmeesters, maar ook met de klanten. “De bestelling van de mensen wordt al klaargemaakt, voordat-ie is uitgesproken. Dat is er dan helemaal ingebakken”, weet Ruud en Angela vult aan: “mensen doen er niet alleen hun boodschappen, de markt is ook een sociale ontmoetingsplaats. Mensen komen er iedere week ook voor een praatje!”
Beleving
Aan de marktmeesters de taak om de markt zó aantrekkelijk mogelijk te houden. Door te zorgen voor een divers aanbod, maar ook door met de tijd mee te gaan. Zo is er op de vrijdag de biologische markt met verschillende ondernemers die biologische producten aanbieden. Een ander voordeel van de Dordtse markt is volgens Angela: “de productkennis die marktondernemers hebben is heel erg groot!” Ruud beaamt: “Dat is zeker zo! Vraag aan de visboer welke vis geschikt is voor de barbecue en je krijgt naast de vis ook de tips voor kruiden mee.” Het is één van de vele pluspunten die van de Dordtse markt zo’n trekker maken. En dan is er nog de Stichting Promotie Centrummarkt die verschillende keren per jaar een aantrekkelijke actie verzorgt. De Dordtse markt heeft niet voor niets in de loop der jaren diverse malen de titel ‘Beste markt van Nederland’ binnengesleept. Ruud: “De beleving van de markt moet optimaal zijn. Het moet niet alleen een vol aanzicht hebben, bezoekers moeten het ook voelen, kunnen beleven.”
Dynamisch bedrijf
In Dordt wordt dit gerealiseerd door een constante samenwerking met de marktondernemers, het uitwisselen van ervaringen met collega-marktmeesters én jaarlijkse bijscholing van de marktmeesters. “De markt is eigenlijk een dynamisch bedrijf. Op de zaterdag bijvoorbeeld draait het met 450 medewerkers op volle toeren!”, besluit Ruud. Dordtse weekmarkt is 52 weekenden per jaar in het hart van de stad te vinden. Op vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur en op de zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur.
Circus en kermis
Stadsmarkten zorgt naast de organisatie van de Dordtse markt, ook voor die in Dubbeldam en Hendrik-Ido-Ambacht. Daarnaast verzorgt het de ambulante handel zoals de visboer op het Pearl Buckerf, de oliebollenkramen en de kramen bij de Avondvierdaagse. Ook de standplaats, en het contact, met circussen loopt via Stadsmarkten. Tevens worden de drie kermissen, in Dubbeldam, Stadspolders én de Binnenstad (de Zomerkermis) door de afdeling verzorgt.