DORDRECHT – Al acht jaar wordt jaarlijks voor middelbare scholieren uit heel Nederland een Geschiedenisquiz georganiseerd. De landelijke finale vond deze dinsdag plaats in Dordrecht. De beste teams van 25 scholen, veelal leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo, kwamen naar Dordrecht voor de eindstrijd en meteen ook een ontmoeting met historisch Dordrecht. (Foto’s: Stolk Fotografie)

De landelijke quiz werd bedacht en wordt nog steeds georganiseerd door geschiedenisdocenten Suzanne van Andel en Orla Murphy. Voor de finale wordt altijd een locatie gezocht waar geschiedenis is geschreven en deze nog zichtbaar is. Het Hof van Nederland is zeker zo’n plek. De 25 duo’s werden er ’s morgens ontvangen en kregen er een introductie en een film voorgeschoteld over de Eerste Vrije Statenvergadering. Daarna bezochten ze het museum Hof van Nederland, dat als grote draad ‘vrijheden toen en nu’ belicht.

Thuiswedstrijd

Daarna stond in het auditorium van het Dordrechts Museum de finale van de quiz op het programma. Daar werden de teams getoetst op brede historische kennis: van de Oudheid tot de recente geschiedenis, maar ook over wat ze dezelfde ochtend hadden geleerd over de geschiedenis van Dordrecht. Met een score van 25,5 van de 30 werd het team van Gymnasium Apeldoorn onbetwist de winnaar van deze editie. Het team van het Stedelijk Dalton Lyceum deed het ook goed tijdens deze thuiswedstrijd: het scoorde een verdienstelijke 18,5 punten.

Onderstaand foto’s van onder meer het bezoek aan het Hof van Nederland. (Foto’s: Hof van Nederland/Dordrecht Museum)