DORDRECHT – Op het Maasterras bij de Zwijndrechtsebrug komen in de eerste fase ruim 626 woningen. Bijna driekwart daarvan komt in de categorie sociale huur, middenhuur (tot 1.000 euro per maand) en ‘betaalbare koop’ (tot 325.000 euro). Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de gemeente 4 miljoen toegekend uit de Woningbouwimpuls om meer betaalbare woningen te kunnen bouwen. (Impressie: Mecanoo Architecten)

Het Maasterras is één van de belangrijkste plekken voor nieuwbouw in Dordrecht. Het gebied ligt tegen de binnenstad aan en kijkt uit over de Oude Maas. Tegelijkertijd zijn er veel beperkingen door de spoorlijn, de A16 en de bodemvervuiling. Het Maasterras is onderdeel van de Dordtse Spoorzone, waar Dordrecht duizenden woningen wil bouwen. De gemeente heeft aan de Weeskinderendijk al grond aangekocht met het oog op die nieuwbouw. Omdat er bij deze plannen sprake is van een financieel tekort, diende de gemeente een aanvraag in bij het ministerie. En die werd gehonoreerd. “Het is geweldig dat we deze bijdrage krijgen”, reageert wethouder Maarten Burggraaf van Ruimtelijke Ontwikkeling. “Het Maasterras is geen makkelijke plek om te bouwen, maar wij laten zien dat het mogelijk is. En dankzij de bijdrage van het Rijk kunnen we hier ook woningen bouwen voor mensen met een modaal of lager inkomen. Zoals we dat ook met de gemeenteraad hebben afgesproken.”

Uiterlijk 2024 starten

Aan de subsidie is de voorwaarde verbonden dat de bouw uiterlijk eind 2024 begint. Burggraaf: “Wij willen tempo maken met nieuwbouw, dus die deadline van het Rijk past helemaal bij onze ambitie.” Het is de tweede keer dit jaar dat Dordrecht een bijdrage krijgt toegekend uit de Woningbouwimpuls. Bij de vorige ronde in februari kreeg Dordrecht 3,5 miljoen voor de ontwikkeling van 510 woningen aan de Spuiboulevard, waar kantoren plaats maken voor woningen. Die bouw moet uiterlijk in 2023 beginnen. Er komt nog een vierde ronde, waarvoor gemeenten projecten kunnen indienen. Bij de derde ronde heeft het ministerie in totaal 253 miljoen toegekend aan 33 gemeenten, voor de bouw van 44.277 woningen. De regeling is bedoeld om het woningtekort in Nederland in te lopen.