DORDRECHT – Nog even en dan reizen de Dordtse meiden Demi, Daniëlle en Julia af naar Turkije om deel te nemen aan het WK IJshockey in Instanbul. (Foto: Peter Majolee) “Ik wilde dit bereiken.”

Drie meiden van Dordrecht Lions zijn van 26 juni tot en met 5 juli in Istanbul, waar ze met het dames U18 nationaal team deelnemen aan het WK IJshockey. Daniëlle Teeuwen (17), Demi Roobol (16) en Julia de Gruiter (15) zijn supertrots dat ze geselecteerd zijn. Hoewel ze ogenschijnlijk kalm het extra trainingsprogramma afwerken, begint het al wel een beetje te kriebelen. “Ik heb nu nog niet zoveel last van zenuwen”, zegt Demi. “Dat komt denk ik omdat ik eerder een WK heb meegemaakt. Als het zover is, zal ik wel spanning voelen. Maar gezonde spanning is goed.” Daniëlle heeft nu al soms wat zenuwen als ze eraan denkt. “Ik zal daar vermoedelijk wel even last hebben van klamme handjes.” Julia: “Zenuwen in de zin van bang zijn heb ik niet, het is meer spanning omdat ik er veel zin in heb.”

Dordrecht Lions

Een wereldkampioenschap ijshockey in de zomer is ongebruikelijk, maar vanwege de coronapandemie is dit WK doorgeschoven. En dus is het nu bij hogere temperatuur extra aan de conditie werken in de aanloop naar het event. Op het moment van het interview zitten ze volop in de oefenwedstrijden en werken de meiden individueel een krachttrainingsschema af. Daniëlle, Demi en Julia werden op jeugdige leeftijd lid van Dordrecht Lions. “Mijn oom, vader en broer zaten op ijshockey en ik was drie jaar toen ik voor het eerst op het ijs stond, een jaar later ben ik gaan ijshockeyen”, zegt Julia. “Ik kwam als baby al op de ijsbaan”, vertelt Demi. “Mijn vader speelde ijshockey dus ik ben er helemaal mee opgegroeid.” Daniëlle zag voor het eerst ijshockey op tv. “Ik vroeg aan mijn vader: is dat ook een sport? Ik wilde het meteen proberen. Inmiddels speel ik nu zeven jaar en mijn broer is door mij ook gaan ijshockeyen.”

Stoer

Je zou de stoere sport misschien eerder associëren met jongens, maar daar denken deze meiden anders over. Ze vinden ijshockey vooral dynamisch en een kwestie van snel denken, spelsituaties overzien en direct handelen. Naast spierkracht vergt het coördinatievermogen en behendigheid. Allemaal zaken die deze meiden als jonge toppers zó goed beheersen dat ze het nu op het WK mogen laten zien.

Trainen

Het dagelijks leven in Dordrecht staat voor Daniëlle, Demi en Julia in het teken van het naderende vertrek. Gezond blijven maakt daar deel van uit. “Ik train thuis veel met het extra programma en heb er af en toe spierpijn van”, zegt Julia. Demi: “We volgen geen dieet of zo, maar gezond eten is natuurlijk altijd goed dus daar verandert niets aan.” “We gaan meestal al op tijd naar bed, maar letten er nu extra op”, vult Daniëlle aan. Met de goed voorbereide meiden reizen ook het team, twee coaches en de teambegeleider mee naar Turkije.

Kansen

Demi, Daniëlle en Julia schatten hun kansen best goed in. Als ze kijken naar het aantal trainingen en de manier waarop ze ermee bezig zijn, zijn ze optimistisch. De mindset is goed, het is serieus en met de oefenwedstrijden kunnen ze precies zien waar nog aan gewerkt moet worden. Demi heeft haar toekomst in het ijshockey helder voor ogen. “Na dit kampioenschap wil ik graag zodra dat kan door naar de senioren.” Julia kreeg dit jaar al de kans om bij de vrouwen te schaatsen. “Ik kon het toen niet combineren met school, maar als we terug zijn van het WK wil ik zeker bij de dames meedoen.” Daniëlle: “Ik moet er even over nadenken. Ik wilde dit bereiken en dat is nu gelukt, dus wil ik eerst even nadenken over een nieuw doel.”