Actueel

reageer als eerstwo 24 jan 2018

Wat kan Dordt leren van opleving West-Kruiskade?

DORDRECHT – De Dordtse PvdA-raadsleden Cor van Verk, Jacqueline van den Bergh en Peter Puik en kandidaat-raadslid Herman van der Plas bezochten vrijdag Rotterdam. Hoe hebben ze daar van een winkelstraat die steeds verder aan het afglijden was, de West-Kruiskade, weer een aantrekkelijke winkelstraat gemaakt? En wat kunnen we daar in Dordrecht mee?

In 2010 startte de Alliantie West-Kruiskade, waarin destijds Dominic Schrijer als PvdA-wethouder een drijvende kracht was. De West-Kruiskade is nu een bruisende winkelstraat met allerlei aantrekkelijke winkels en horeca, waar ondernemers elkaar kennen en stimuleren. “De belangrijkste les die we geleerd hebben, is dat samenwerking tussen verschillende partijen zoals pandeigenaren, ondernemers en gemeente in Rotterdam het verschil heeft gemaakt”, aldus de Dordtse PvdA-ers. “Er speelde een veiligheidsprobleem, dat in Dordrecht minder speelt. Maar de fysieke aanpak, de branchering en imagoverbetering zijn inspirerende voorbeelden voor Dordrecht. De gemeente moet in een dergelijke samenwerking niet de belangrijkste rol willen vervullen, dat moeten vooral de ondernemers zelfs zijn, maar wel een actieve rol pakken, stimuleren en voldoende faciliteren. Zo nodig ook met subsidies, zoals in Rotterdam. Het verbeteren van dergelijke samenwerking moet ook voor de binnenstad van Dordrecht nu topprioriteit krijgen.”

Passief

Na Rotterdam gaat de PvdA Dordrecht ook voorbeelden in Gouda en Leiden onderzoeken. De PvdA wil met de opgedane ideeën en inspiratie een bijdrage leveren aan het beleid gericht op een levendige binnenstad in de volgende college- en raadsperiode. De partij is ontevreden over de passieve rol van het zittende college in Dordrecht als het gaat om het bestrijden van leegstand en verval, en het faciliteren van nieuwe bedrijvigheid in de binnenstad.

Geef een reactie