DORDRECHT – Dordtenaar Masum Kolkilic heeft de afgelopen week heel weinig geslapen. Hij is in zijn hoofd voortdurend bij de getroffenen door de immense ramp in Turkije en Syrië. De aardbeving trof onder meer zijn geboortestreek, Hatay en omgeving. Hij verloor twee familieleden. Volgende week gaat hij met enkele stadsgenoten naar het getroffen gebied om hulpgoederen te doneren. Maar ook om mensen een hart onder de riem te steken.

Het reisgezelschap vanuit Dordrecht bestaat naast Kolkilic uit onder meer Margret Stolk en Mehmet Safranti. Zij kwamen elkaar tegen bij de goedereninzameling die direct na de beving startte in de Dordtse Ayasofya Moskee. “Het was overweldigend wat er aan spullen binnen kwam en inmiddels naar het rampgebied onderweg is”, zegt Kolkilic. “Nu is er vooral behoefte aan geld om gerichte hulp te kunnen bieden. Het wordt gebruikt om tenten aan te schaffen, medicijnen, maar onder meer ook mobiel sanitair.”

Elke euro op goede plek

Samen met de eerdergenoemde mensen en stadgenoten Aydin Gundogdu en Abdullah Aysal werd een donatie-actie opgezet. Dat leverde in no time ruim 4.000 euro op en de teller loopt door. Kolkilic heeft vrijwel dagelijks contact met lokale autoriteiten en hulporganisaties die ter plekke actief zijn. “Daarom weet ik precies waar daar behoefte aan is”, zegt hij. “En kan ik garanderen dat elke gedoneerde euro op de goede plek terecht komt.” Kolkilic en zijn reisgezelschap gaan dat volgende week dus ook ter plekke bekijken. “We hopen niet alleen in Hatay, dat vlakbij de grens met Syrië ligt, te kunnen helpen. Maar hopelijk ook aan de andere kant van die grens.”

Onder meer via het Instagram-account van Masum Kolkilic is te vinden hoe de actie financieel gesteund kan worden.