DORDRECHT – De Dordtse Daisy van der Zijden houdt van tekenen sinds ze een potlood kan vasthouden. “Op mijn zeventiende heb ik het serieus opgepakt en ben ik ook opdrachten gaan doen”, vertelt de tekenares die een voorliefde heeft voor realistische portretten, van mens en dier. Dit jaar hoopt zij zich verder te ontwikkelen, te exposeren en in New York een award in ontvangst te nemen. Zo is ze één van de genomineerden voor de top 60 masters van de ArtTour International, een internationaal ‘kunstenaarsplatform’.

Elke dag neemt Daisy plaats achter haar tekentafel. “Het verschilt een beetje, maar in een tekening zit zo’n zeventig uur werk. Het liefst maak ik eigen werk. Ik doe op sociale media inspiratie op, maar kijk ook naar wat anderen maken. Het leukst vind ik het om ‘herkenbare’ portretten te tekenen. Mensen, personages die iedereen wel herkent, zoals bijvoorbeeld captain Jack Sparrow.” Daisy tekent naast haar vaste baan als doktersassistent. “Maar ik hoop in de toekomst nog meer met tekenen te kunnen gaan doen. Ik heb in de zomer meegedaan aan de kunstmarkt op het Museumplein in Amsterdam. Dat was ontzettend leuk om te doen. Ik zou ook graag willen exposeren. Ik heb inmiddels een behoorlijke ‘collectie’ opgebouwd die ik graag, in wisselende vorm, zou willen tonen. Ik had gehoopt dit jaar in Venetië te exposeren, maar door de lockdown durfde ik het niet aan.”

Blijven oefenen
Haar nominatie bij ArtTour International kan een mooie opstap zijn en staat in ieder geval al goed op haar cv. “Ik ken de ArtTour International van het tijdschrift dat publiceert over kunstenaars over de hele wereld. Dat ik genomineerd ben voor een award was een hele verrassing. Heel erg spannend natuurlijk! Mijn werk hadden ze via mijn website gevonden. De uitreiking is in juni in New York dus hopelijk stap ik tegen die tijd op het vliegtuig om naar een gala te gaan!” Het zou een heel mooie beloning voor het harde werken zijn. “Het is misschien ook een stukje aanleg, maar ik ben altijd blijven doorleren en blijven oefenen om verder met mijn tekenkunsten te kunnen komen”, aldus Daisy. Om deze reden is ze dan ook tijdelijk gestopt met het in opdracht werken. “Voor nu wil ik me concentreren op mijn eigen werk en het promoten daarvan.”

Meer over het werk van Daisy op www.realisticartworkbydaisy.com/.