DORDRECHT – Wat een feestje had het moeten worden in de binnenstad met de Dordtse December Dagen is door de nieuwe coronamaatregelen deels in het water gevallen. Het nieuwe rondvaartschippersgilde heeft besloten de geplande rondvaarten op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen in december en begin januari te cancelen. Alle lichtkunstwerken blijven echter  wel aan en het Dwaalspoor mag gelopen worden.

Woordvoerder van de gemeente Mark Benjamin: “Het college heeft uitvoerig overlegd en is tot de conclusie gekomen dat bij de nieuwe maatregelen het nog steeds mogelijk is om buiten een wandeling te maken. Dat kan in de Biesbosch, maar ook in het centrum. Voorwaarde hierbij is dat twee mensen (op anderhalve meter afstand) met elkaar op pad mogen en mensen uit één huishouden eveneens. Als iedereen er op let dat het niet te druk is om anderhalve meter afstand te houden, dan kunnen we met elkaar gewoon van de lichtkunstwerken blijven genieten.”

Laserprojectie Oudjaar

Benjamin vervolgt: “Juist nu zoveel niet kan is het fijn dat dit nog wel kan. Dat geldt ook voor de live-opnames van Scrooge op het Stadshuisplein. Door deze opnamen te doen, kunnen straks miljoenen mensen thuis genieten. Voor de opnames wordt de projectie op het Stadhuis van woensdag (16 december) tot dinsdag 22 december gestopt. Daarna zal ook dit lichtkunstwerk weer te zien zijn. Ten slotte: de laserprojectie op Oudejaarsavond. Die gaat ook gewoon door. De laserstralen, die alle delen van de stad met elkaar vanaf middernacht zullen verbinden, is vanaf ieders huis, tuin of balkon te zien.”

Stadhuis

Jos Agasi van Kunstenaarscollectief Blauwe Uur uit Amsterdam maakte de zeven minuten durende animatie over de historie en bijzondere kwaliteiten van Dordrecht op het Stadhuis en is blij dat de projectie, onder voorbehoud dat het niet te druk wordt, kan doorgaan. “Op dit moment werken we aan een nieuw lichtkunstwerk voor het Amsterdam Light festival. Dat festival is anders dan andere jaren maar gaat ook door.” Sirio Barone van Imbarcazione Barone vindt het jammer dat de rondvaarten niet meer kunnen. De Dordtse December Dagen hebben echter wel een samenwerking opgeleverd tussen de vier rondvaartaanbieders, die een soort gilde gestart zijn.

Meer info: www.dordtsedecemberdagen.nl.