DORDRECHT – De Dordtse boeren Jan Willemsens en Marco Kooij hebben woensdag 150 kilo aardappelen, 75 kilo uien en 200 bloemkolen geschonken aan ‘Maaltijd aan huis’. Daarmee worden gezonde maaltijden gemaakt voor kwetsbare Dordtenaren. (Foto’s: Huib Kooyker Fotografie)

Voor de actie ‘Maaltijd aan huis’ maken vrijwilligers inmiddels al vier weken wekelijks duizend gratis maaltijden. “Wij vinden dat we elkaar als eilandbewoners een beetje moeten helpen”, zegt aardappel- en uienteler Willemsens, voorzitter van de lokale LTO-afdeling. “We vinden dit een mooi initiatief, waar we graag een bijdrage aan leveren”, zegt Marco Kooij, die de bloemkolen levert. Volgende week volgt een tweede schenking.

Licht voor Dordt

Mariska Wagner van de stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen Dordrecht is blij met de Dordtse groenten. De stichting heeft het initiatief voor ‘Maaltijd aan huis’ samen met Restaurant Post genomen om mensen te steunen die getroffen zijn door de coronacrisis. “De maaltijden zijn bedoeld voor mensen die nu onvoldoende geld of tijd hebben om een volwaardige maaltijd te bereiden. Dat kunnen gezinnen zijn, maar ook dak- en thuislozen en we hebben aan de voedselbank geleverd”, vertelt Wagner. Bij de overkoepelende actie Licht voor Dordt kunnen mensen zich aanmelden. Zij bekijkt wie in aanmerking komt en zorgt ook voor vrijwilligers die de maaltijden verspreiden.

Tien weken

Het koken gebeurt in de keuken van Protestantse Zorggroep Crabbehoff in Dubbeldam. Na het koken worden de maaltijden ingepakt door personeel dat anders serveert bij Post of aanverwante restaurants. De maaltijden worden daarna diepgevroren rondgebracht. Dat gebeurt in elk geval tien weken lang.

Korte keten

Het doneren van Dordtse groenten voor de actie is een goed voorbeeld van de korte voedselketen. Volgens Jan Janssen van Platform Duurzaam Dordrecht wordt gewerkt aan het inzichtelijk maken van wat er rond de productie van voedsel gebeurt in Dordrecht en de regio om de korte keten te stimuleren. “In deze tijd zie je dat meer mensen al kiezen voor voedsel van dichtbij om boeren en makers te steunen”, zegt hij. Jacqueline van den Bergh (PvdA-commissielid) hoopt dat mensen ook na de coronacrisis voedsel van dichtbij blijven kopen. “We moeten toe naar een lokaal voedselbeleid waarmee we dit kunnen ondersteunen.”

Doneren

Met een bijdrage van 10 euro kunnen drie warme maaltijden worden gemaakt. Een donatie doen kan via geef.nl. Andere producten om maaltijden de kunnen maken, zijn welkom via lichtvoordordt.nl.

Op de hoofdfoto: Mariska Wagner neemt de aardappelen, uien en bloemkolen aan die Marco Kooij (links) en Jan Willemsens hebben gegeven voor ‘Maaltijd aan huis’.