Actueel

reageer als eerstdo 2 mei 2019

Dordtse jongeren debatteren in eigen Synode

DORDRECHT – Leerlingen van de Dordtse middelbare scholen debatteren maandag 6 mei in de Grote Kerk. Op die dag is het exact 400 jaar geleden dat in deze Kerk de Dordtse Leerregels als resultaat van de toenmalige Synode voorgedragen werden. In november opende Koning Willem Alexander de viering van 400 jaar Synode in Dordrecht (Archieffoto: Thymen Stolk). Een belangrijk thema in de Synode-leerregels was de plaats van ‘de vrije wil’. De jongeren gaan maandag in op dit thema: In wat voor vrij Nederland willen de jongeren leven?

De leerlingen zullen onder andere praten over hoe de moderne techniek autonomie van burgers raakt. Zijn de jongeren nog de baas over hun smartphone? Om 9.30 uur start het programma in de Grote Kerk. Speciaal voor het debat heeft het Reformatie Instituut Dordrecht (RID) een lesbrief ontwikkeld, die ter voorbereiding is behandeld op de scholen. Via het debat brengen de jongeren de verworven kennis in de praktijk en worden zij uitgedaagd lijnen naar de actualiteit en toekomst te trekken.

Jury

Een deskundige jury voorziet het debat van commentaar en beoordeelt de debatvaardigheden. De jury bestaat uit Chris van Benschop (raadslid GroenLinks Dordrecht), Marianne Eekhout (Conservator Dordrechts Museum), Jonathan de Lijster (debatspecialist, verbonden aan Stichting Be Innovated Dordrecht) en Bart-Jan Spruyt (historicus en columnist).

Stadswandeling

In aansluiting op het thema houdt Dordtenaar en ‘synode-expert’ professor Fred van Lieburg een betoog in de Grote Kerk over de rol van jongeren 400 jaar geleden bij de Synode van Dordrecht. Dit thema is niet of nauwelijks eerder op deze wijze belicht.

’s Avonds houdt het Gilde Dordrecht een stadswandeling langs gedenkplaatsen in de stad, waaronder de Kloveniersdoelen en de Augustijnenkerk. Aanmelding voor de stadswandeling die om 19.00 uur begint bij de Trinitatiskapel aan de Vriesestraat 22, is niet nodig en deelname is gratis. De wandeling eindigt in de Grote Kerk waar om 20.00 uur het voor iedereen toegankelijke avondprogramma begint.

Arminius

Het avondprogramma draait om een van de hoofdrolspelers van de Dordtse Synode: Arminius. Het thema ‘Arminius: ketter of kanjer?’ wordt ingeleid door de bekende theologen Tjaard Barnard en professor Henk van den Belt. Hierna volgt een debat onder leiding van burgemeester (én voormalig Dordtenaar) Pieter Verhoeve uit Oudewater.

Naast diverse andere theologen, zal ook het publiek de mogelijkheid krijgen deel te nemen aan het debat. Na afloop is er volop ruimte voor ontmoeting en gesprek onder het genot van een hapje en een drankje. Voor meer informatie: www.reformatieinstituutdordrecht.nl

 

 

 

Geef een antwoord