DORDRECHT – Er zijn verrassende uitvindingen gedaan en er komen vooraanstaande wetenschappers uit Dordrecht. In de tentoonstelling Eureka! in het Hof van Nederland kom je er meer over te weten. Iedere maand lichten we er in deze rubriek één uit. (Foto’s: Regionaal Archief Dordrecht)

Dordrecht bezit een aantal van de oudste sportverenigingen van Nederland en in dit rijtje mogen de Dordrechtsche Football Club (1883) en de Koninklijke Dordrechtse Roei- en Zeilvereniging (1851) niet ontbreken.

Dordrechtsche Football Club

Het Dordrecht van 1883 ziet er aanmerkelijk anders uit dan nu. Geen autoverkeer, geen telefoon en elektrisch licht, zelfs fietsen ontbreken en openluchtsporten bestaan eigenlijk nog niet. Toch lukt het Herman Otto van der Linden van Snelrewaard dat jaar een paar van zijn neefjes enthousiast te maken voor het cricketspel. De oprichting van de Dordrechtsche Cricket Club (DCC) is hiermee een feit. Na eerst in de tuin van de villa van oom Herman te hebben gespeeld, verhuist de club in 1885 naar een grasveld aan de Markettenweg aan de rand van de latere wijk Krispijn. Vanaf 1890 richt de club zich geheel op het voetbal en wordt de naam veranderd in Dordrechtsche Football-Club (DFC). Het is hiermee de op zes-na-oudste voetbalclub van Nederland.

Door de uitbreiding van de wijk Krispijn moet de club verhuizen met als gevolg dat op 29 februari 1948 de laatste competitiewedstrijd aan de Markettenweg wordt gespeeld. Na afloop van de wedstrijd wordt het stadion afgebroken en verhuist een deel naar de Krommedijk. Het huidige stadion staat hier nog steeds. In 1972 wordt de club opgesplitst in een amateur- en professionele tak, waarbij de laatste onder de naam FC Dordrecht verder gaat.

Dordrechtse Roei- en Zeilvereniging

In 1851 komt een aantal liefhebbers van het roeien en zeilen bijeen in Sociëteit De Harmonie. Aan het eind van de avond is de vereniging een feit en direct laten ongeveer honderd belangstellenden zich inschrijven als lid. Het is hiermee de op een-na-oudste roei- en zeilvereniging van Nederland. In de statuten neemt men op dat alleen jongemannen lid kunnen worden. Het aantal actieve leden is gering: roeien en zeilen worden niet opgevat als een vrijetijdsbesteding maar als iets nuttigs, ter lering van de leden en ten dienste van de maatschappij.

In 1911 vragen 17 dames met een eigen ‘wherry’ (type boot) het lidmaatschap aan. In de ledenvergadering haalt de voorzitter alles uit de kast om de heren te overtuigen van het belang van deze aanvraag. De heren gaan pas overstag als de voorzitter belooft dat ze slechts bij grote uitzondering toestemming zullen krijgen om op de gevaarlijke rivier te roeien. Tot 1929 mogen ze alleen stijlroeien. Het gaat daarbij niet om snelheid maar om beweging, stijl en perfectie. Anno 2024 is de Roei- en Zeil nog altijd een actieve vereniging die veel leden plezier en lichaamsbeweging bezorgt.

Wilt u meer weten over Dordtse vindingrijkheid? Kom dan naar de Sport & Spel-dag op 10 augustus op het Hof en bezoek gelijk de tentoonstelling Dordtenaren: Eureka! in het museum Hof van Nederland.