DORDRECHT – Een afvaardiging van de Dordtse voetbalclub DFC legde op vrijdag bloemen voor het voormalige woonhuis van Arpad Weisz aan het Bethlehemplein in Dordrecht. (Foto’s en Video: Stolk Fotografie)

 

Bij de voormalige woning van Arpad Weisz aan het Bethlehemplein zijn in de straat vier Stolpersteine aangebracht. Vanuit dat woonhuis werd de Joodse trainer van DFC, Arpad Weisz, met zijn gezin weggevoerd in augustus 1942. De vier kwamen later om het leven in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

 

Eerbetoon

Voorzitter Ad Heijsman en clubarchivaris Arie Heijstek brachten namens DFC dit eerbetoon. In 2018 werd de plek in de Dordtse binnenstad door het leggen van de vier Stolpersteine al gemarkeerd als een herinneringsplek. “De vier Stolpersteine zijn de enige herinneringsplek”, zegt voorzitter van de Stichting Stolpersteine Dordrecht Kees Weltevrede.

 

Markettenweg

Een uur later begon een plechtigheid aan de Markettenweg, bij het Weizigtpark. Dit is vlak bij de plek waar DFC, de oudste voetbalclub van Dordrecht, tot 1948 speelde. Het verhaal over het leven van DFC-trainer Arpad Weisz, kwam in beeld op een informatiebord aan het Arpad Weiszpad in het park. In 1939 vluchtte de succesvolle trainer met zijn gezin vanuit Italië naar Nederland. Hij kon zijn werk daar als voetbaltrainer niet voortzetten omdat Mussolini hem dat onmogelijk maakte met zijn rassenwetten. In Italië en ook in zijn geboorteland Hongarije werd zijn naam toen op allerlei manieren in herinnering gehouden. Jaarlijks waren er herdenkingen. In Dordrecht leek Weisz na de bevrijding vergeten te zijn. DFC-archivaris Arie Heijstek begon in de aanloop naar de 125e verjaardag van de club in 2008 met een (inter)nationale zoekactie om zo het leven en werk van Arpad Weisz weer een plek te geven in het collectief geheugen van Dordrecht en ook van Nederland.

 

Laatste momenten

Dat viel ook in het buitenland op. De publieke TV-zender RAI2 kwam uit Italië in Dordrecht filmen om zo de laatste momenten van het leven van Arpad Weisz vast te leggen. Door het onthullen van het informatiebord over het werk en leven van Arpad Weisz, was er ook aandacht voor het Arpad Weiszpad. De aandacht voor Weisz was een initiatief van de inmiddels overleden voorzitter van Stolpersteine Dordrecht, Arij Boogerman, Kees Weltevrede, Arie Heijstek en Hans Berrevoets. Behalve Arie Heijstek spraken op het officiële moment ook Ed Vermeulen, voorzitter van Museum 1940-1945, Kees Weltevrede namens de Stichting Stolpersteine en de Dordtse wethouder Marc Merx.