DORDRECHT – Big Rivers is ‘pas’ over een week, maar het podium bij de Grote Kerk is vast opgebouwd. Voorafgaand aan het driedaagse muziekfestival op 15, 16 en 17 juli zijn er in dit ‘openluchttheater’ drie bijzondere evenementen: de stadsopera MARIA keizerin van Dordt (9 en 11 juli), meezingfeest aMeezing (10 juli) én de Dordt Proms (13 juli). Tijd om de eerste editie van Dordt Proms uit te lichten.

Klassiek genieten

In het openluchttheater in de Grotekerkstuin wordt onder de naam Dordt Proms ook een bijzonder mooi en lichtvoetig klassiek programma gepresenteerd. Het gaat om een langer gekoesterde wens van de Stichting Kunstmakers om in Dordrecht een groot opgezet, zeer toegankelijk klassiek concert te organiseren. Op woensdagavond 13 juli is het zover.

Dordt Proms is een show van ruim 2,5 uur. Of eigenlijk vier shows ineen. De organisatie hoopt er vaste bezoekers van klassieke concerten mee te bereiken, maar daarnaast ook een nieuw publiek te enthousiasmeren. Het programma heeft een serieuze invalshoek, maar er is ook ruimte is voor een lichte en komische noot.

Artex Saxofoonkwartet

De avond wordt geopend door het Artex Saxofoonkwartet. Het kwartet brengt een gevarieerd programma, waarbij onder meer de muziek van Gershwin voorbij komt. Artex beweegt zich als een kameleon door de muziek. Of het nu gaat om serene, romantische klanken, vervreemdende improvisaties of rauwe, schurende beats. Dit veelzijdige gezelschap zoekt graag de muzikale uitdaging op.

Lavinia Meijer

Harpiste Lavinia Meijer behoeft weinig verdere introductie. Deze Nederlandse met Koreaanse roots maakt momenteel internationaal grote furore en staat in alle grote concertzalen over de hele wereld. Haar album met de muziek van Philip Glass is een bestseller. Hiervan zal zij tijdens de eerste Dordt Proms zeker ook enkele werken spelen. Ze werkte samen met componist Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan), maar deelde ook het podium met onder meer Iggy Pop, Patti Smith en Sufjan Stevens.

Jeroen en Maarten van Veen

Het Nederlandse pianoduo Van Veen bestaande uit de broers Jeroen en Maarten van Veen spelen in de kerktuin onder meer Rhapsody in Blue for Two Pianos van George Gershwin en het spectaculaire Pictures of an Exhibition for Two Pianos van Mussorgsky. Normaal gesproken bewandelen zij hun eigen muzikale wegen, maar bij de Dordt Proms delen ze een keer het podium.

Stringfever

De avond worden afgesloten door de wonderlijke show van het Engelse Strijkkwartet Stringfever (foto). Met veel elektronische apparatuur en de typische Engelse humor brengen zij een 45 minuten durende wervelende show, waarin diverse grote klassiekers voorbij komen, met als grote uitsmijter de Bolero van Ravel voor 1 Cello. De vier broers uit een wereldberoemde muzikale familie spelen van Bach tot Metallica. Alles elektronisch aangestuurd. Een bijzonder vermakelijke show waar Dordrecht nog lang over zal napraten.

In het openluchttheater worden zowel tribunes als stoelen geplaatst. Tickets zijn verkrijgbaar voor 20 euro op www.kunstmakers.com.