Actueel

reageer als eerstvr 18 okt 2019

VIDEO: Eerste kinderboeken zwerven uit Stadswinkel

DORDRECHT – Op initiatief van de Dordtse schrijfster Jacqueline en haar dochter illustrator Loes van Zanten, die de Loesje en Lientje boekjes maken, is gisteren een ZwerfBoekStation geopend in de Stadswinkel. Ouders die met hun kinderen bijvoorbeeld een paspoort komen aanvragen, kunnen hun kroost voortaan een boekje laten kiezen uit de speciaal door leerlingen van het Insula College getimmerde boekenkastjes. Leerlingen van basisschool De Horizon en het Insula College onthulden de zelf getimmerde kastjes van het nieuwe ZwerfBoekStation in het Stadskantoor. Wethouder Peter Heijkoop opende het station door een Loesje en Lientje boek in de kastjes te zetten. (Foto’s en video: Thymen Stolk)

De leerlingen van de techniekklas aan de Koningstraat zijn tijdens de techniekles met bouwtekeningen, hout en een dosis enthousiasme aan het begin van het schooljaar aan de slag gegaan met als resultaat twee prachtige boekenkastjes. Het zijn een hoge en lage kast waar tientallen boeken voor kinderen van verschillende leeftijden in staan. Het Gemiva Variant Team, gevestigd in het Duurzaamheidscentrum, verleent met veel plezier en trots medewerking aan het ZwerfBoekStation. Het Variant Team kreeg van de landelijke organisatie een voorraad tweedehands kinderboeken en codeerde deze voordat ze in de kasten werden gezet. Twee cliënten van het team zijn als Stationchef aangesteld en zullen, wanneer medewerkers van de Stadswinkel constateren dat de kastjes leeg raken, nieuwe boeken brengen.

KinderZwerfBoek wil zoveel mogelijk kinderen in Nederland aan het lezen krijgen om hiermee het taalkundig inzicht van kinderen te vergroten, kinderen een beter toekomstperspectief te bieden en de kans op armoede te verkleinen. De boeken die zij aanleveren voor de zwerfstations mogen in elk ander station in Nederland worden teruggezet. Door de codering van de boeken kunnen ze precies zien waar naartoe de boeken zullen zwerven. Als boeken niet worden teruggezet is dat ook geen probleem; het zijn tweedehands exemplaren. Leerlingen van groep 7 van basisschool De Horizon mochten als eersten gebruik maken van het KinderZwerfboekStation. De kinderen kozen een boek uit om mee te nemen en het daarna te laten rondzwerven naar andere kinderen. Boeken mogen uiteraard ook weer teruggebracht worden naar het ZwerfBoekStation in het Stadskantoor.

 

 

 

Geef een reactie