Actueel

reageer als eerstdo 7 dec 2017

Eerste subsidies Ode aan de Synode

DORDRECHT – De gemeente Dordrecht heeft onder de noemer Ode aan de Synode vier stedelijke initiatieven subsidie toegekend. Dit zijn: The Movies, Muziektheater Hollands Diep, Stichting 10DUIZEND en Youman. Bij de beoordeling werd onder andere gelet op de kwaliteit, eigenzinnigheid, ondernemerszin en de samenwerking met potentiële partners binnen en buiten de stad. Deze partijen zullen in de periode november 2018-mei 2019 evenementen organiseren om deze mijlpaal te vieren met burgers en bezoekers van de (binnen)stad.

Na deze toekenning, op advies van een selectiecommissie, zijn er nog voldoende middelen beschikbaar. “Dit biedt kansen voor meer organisaties om nieuwe ideeën te ontwikkelen. De commissie mist vooral nog goede initiatieven op het gebied van taal. Maar ook ideeën rondom de thema’s identiteit en gastvrijheid zijn meer dan welkom,” vertelt Han Bakker, programmamaker Ode aan de Synode.

Identiteit

Met de ‘grootste tentoonstelling’ van Dordt met de titel ‘Identity’ laat Youman (projectleider; Yvo van der Vat) het publiek kennis maken met meer dan 25 kunstenaars uit vijf verschillende landen. Het toppunt van Dordtse gastvrijheid. Tijdens deze ontmoetingen, die verspreid over het hele eiland van Dordrecht plaatsvinden, gaan zij samen op zoek naar hun eigen leefregels. Voor het project ‘Alle wegen leiden naar Dordrecht’ van 10Duizend (projectleider; Marco van Schaardenburg) treden vijf kunstenaars in de voetsporen van Synode deelnemers en doen hiervan (semi) live verslag. Hun indrukken verwerken zij vervolgens in een tentoonstelling en theatervoorstelling.

Oproep

Wie een idee heeft voor een evenement over identiteit, gastvrijheid of taalvernieuwing, dan biedt Ode aan de Synode de mogelijkheid dit (financieel) te realiseren. Voor het organiseren en uitvoeren van stedelijke initiatieven/evenementen is een subsidie beschikbaar van maximaal 200.000 euro. Nog tot 1 februari kunnen voorstellen worden ingediend, waarna de selectiecommissie, bestaande uit Heleen Hulshof (Rotterdam Festivals), Deidre Carasso, (Stedelijk Museum Schiedam) Irene Pronk (Theater het Kruispunt) en Gerben Baaij (Dordrecht Marketing), opnieuw advies uitbrengt. Kijk voor meer informatie op www.synode400.nl.

 

Synode 400

In 2018 is het 400 jaar geleden dat Dordrecht voor 180 dagen het centrum van Europa was. Meer dan 100 predikanten, professoren en politici kwamen in Dordrecht bijeen tijdens de Synode van Dordt. Volgend jaar, exact 400 jaar later, vieren wij deze gebeurtenis. Niet met een religieuze herdenking, maar met een uitgebreid aanbod aan evenementen, die laten zien wat de invloed van de Synode is op onze samenleving in het heden en verleden.

 

Geef een reactie