DORDRECHT – Er is duidelijk door veel mensen met smart gewacht tot Het Gemaal open ging. Liefst drie jaar duurde het proces dat voorafging aan de opening van het restaurant bij het oude gemaalgebouw bij ’t Vissertje aan de rand van Stadspolders. Vanaf het moment dat de deuren twee weken geleden opengingen, is het meteen een gekkenhuis, vertelt mede-eigenaar Alex Verburg. (Foto’s: Stolk Fotografie)

De plannenmakerij was ingewikkeld en corona fietste tussendoor. Maar nu is iedereen vijf dagen per week, maandag en dinsdag is het restaurant vooralsnog dicht, welkom in Het Gemaal. Binnen zijn vijftig zitplaatsen en die zitten al vanaf het begin vol, vertelt Verburg. Hij is ook eigenaar van Gusto en Oliva in Rotterdam en Post in Dordrecht. Het Gemaal baat hij samen met (gastheer) Sven Molenaar-Maliepaard en (chef-kok) Jeroen Molenaar. Het oude gemaalgebouw wordt bewoond door de nieuwe eigenaar, die het voor een symbolische euro overnam van de gemeente. Het restaurant is er naast gebouwd en wordt gehuurd voor de drie horecamannen. Een ‘niveau lager’ wordt gewerkt aan het nieuwe kantoor van de andere huurder: Stijl Architecten.

Aanmeren

Het Gemaal voorziet duidelijk in een behoefte. Verburg: “Wij willen een laagdrempelig buurtrestaurant zijn. Dus vooral voor de bewoners van Stadspolders. We zitten op loop- of fietsafstand. In de zomer zullen hier vast ook toeristen aanwaaien. En we willen op termijn ook zeker iets met het water gaan doen. Hiernaast is een haventje met aanmeersteigers. We zijn al in contact met de schippers van het Kleinschippersgilde. Geweldig toch als je straks in de binnenstad aan boord stapt en hier voor de deur wordt afgezet?” Over de kaart: “Die is met name mediterraan, met kleine uitstapjes daarbuiten. De lunch wordt erg belangrijk, maar ook voor het diner is iedereen van harte welkom.” Of gewoon voor een kop koffie of een drankje natuurlijk. Op het terras, met geweldig uitzicht, is plaats voor nog eens 130 mensen. Er moet als afronding nog wel wat aan ‘landscaping’ gedaan worden, dus het gaat alleen nog maar mooier worden bij deze Dordtse horeca-aanwinst.

Sven Molenaar-Maliepaard en Jeroen Molenaar.