DORDRECHT – In Den Witten Haen aan de Groenmarkt is tot en met 4 oktober de ‘Komiks-collectie’ van de stedenband Dordrecht-Varna te zien. In 2016 organiseerde deze stedenband een expositie van werken van striptekenaars uit Bulgarije, Servië, Tsjechië en Polen. De vijftig prints van de tekeningen worden nog één keer geëxposeerd en daarna geveild voor een goed doel: de aanschaf van douchebedden voor Topoli, een tehuis voor meervoudig gehandicapte kinderen in de Bulgaarse stad Varna, De werken worden op 4 oktober geveild door burgemeester Kolff. De expositie is te bekijken van maandag tot en met woensdag van 10.00 tot 16.00 uur en donderdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Toen vanuit Dordrecht in 2022 een bezoek werd gebracht aan Topoli, een tehuis dat al jaren vanuit de stedenband wordt ondersteund, werd duidelijk dat de kinderen liggend op de grond gedouched werden. Dat is niet goed voor de kinderen en niet goed voor de ruggen van de medewerkers. Vandaar dat het idee ontstond om een douche-bed aan te schaffen voor het tehuis. Het idee daarvoor sloeg ook aan bij de directie van Topoli en in Bulgarije werd een aanzienlijk bedrag uitgetrokken om voor de tien tehuizen van de organisatie douchebedden aan te schaffen. Omdat de bedden niet te koop zijn in Bulgarije werd de stedenband Dordrecht-Varna gevraagd te helpen bij de aanschaf van de bedden. Al snel bleek het onmogelijk om nieuwe douchebedden te kopen, omdat 6.500 euro per stuk veel te duur is voor een kleine Bulgaarse organisatie. Vandaar dat de stedenband nu op zoek zijn naar tien tweedehands douchebedden. Twee zijn er intussen gevonden en de rest gaat volgen.

Veiling

De prints van 50 bij 70 centimeter worden nog één keer geëxposeerd en daarna op 4 oktober geveild door burgemeester Kolff. De veiling is ook online te volgen via MS Teams. De online-volgers kunnen zich aanmelden via  cr.beemer@dordrecht.nl. Online bieden kan al op www.dordrechtvarna.nl, via de button ‘Veiling komiks’. Via de QR-code rechts kom je ook direct in de veiling.