DORDRECHT – De term IQ kennen we allemaal wel als het gaat over intelligentie. Voor bewegen bestaat een soortgelijke term: MQ, de motorische quotiënt, die een indicatie geeft van de motorische ontwikkeling. Op vier Dordtse basisscholen start bij wijze van proef het programma ‘Vaardig in Bewegen’, waarin hier extra aandacht voor is. De Nationale Sportweek was een mooie gelegenheid om de pilot af te trappen. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Na de kick-off gaan vier scholen in Dordrecht een uitgebreide testfase in: IKC de Wereldwijzer, PIUS 10 en de twee locaties van de J.F. Kennedyschool (Bosstraat en Eddingtonweg). Er zal wekelijks een oefentherapeut aanwezig zijn in de school om de kinderen die een motorische achterstand hebben persoonlijk te begeleiden. Ook worden er ‘beweeggroepjes’ gemaakt zodat de kinderen ook ná schooltijd een extra beweegmoment hebben. Voorafgaand aan het traject hebben de kinderen al een meting ondergaan. Met een zogenaamde MQ-scan is de motoriek van de hele klas tijdens één gymles gemeten.

Ontdekkingsreis
De kinderen gaan in het kader van ‘Vaardig in Bewegen’ ook onder begeleiding op ‘sportontdekkingsreis’, zodat ze spelenderwijs kunnen ontdekken welke sport bij hen past. Door beweging bij kinderen en jongeren te stimuleren, worden ze vaardiger, soepeler en houden ze langer plezier in sporten en actief bezig zijn. Want voor een actieve leefstijl geldt, jong geleerd is oud gedaan.

Les van toppers
Voor de aftrap van ‘Vaardig in Bewegen’ had sportwethouder Marc Merx de hulp van enkele sportieve toppers. Zo gaf Chelsey Heijnen van TeamNL een boksclinic bij basisschool IKC de Wereldwijzer aan de Doelstraat.