DORDRECHT – “Als er weinig geld is en er gekozen moet worden tussen het kopen van eten of menstruatiemateriaal, dan wordt er gekozen voor eten”, weet PvdA-raadslid Inge Stevens. De Partij voor de Arbeid, GroenLinks (Kitty Kruger) en Geef het Dordt hebben de handen ineen geslagen om de zogenaamde ‘menstruatie-armoede’ in Dordrecht te bestrijden. Vorig jaar vond al een geslaagde inzamelactie plaats en konden er de nodige hygiëneproducten uitgedeeld worden. Dit krijgt nu een vervolg. Onlangs nam de gemeenteraad hiervoor een motie aan en werd er 10.000 euro beschikbaar gesteld.
Schijnende verhalen hoorde het raadslid nadat ze zelf op onderzoek uitging naar de situatie in Dordrecht. “Ik las een artikel over een actie van een drogisterij. Bij aankoop van een pak maandverband werd een pak gedoneerd aan het Armoedefonds Nederland. Hoe is het in Dordrecht gesteld, vroeg ik me vervolgens af. Ik heb contact gezocht met verschillende instellingen. Ik kwam uit op zo’n driehonderd meiden, vrouwen die geen geld voor maandverband of tampons hebben. Zij gebruiken oude lappen of het materiaal dat ze hebben veel te lang. Dit kan voor gezondheidsklachten zorgen. Maar ook gaan zij niet naar school, bang om door te lekken, of melden zich af voor het werk. Het is dus echt een groot probleem.” Stevens is geraakt door de verhalen. Ze vindt: “Dit onderwerp moet bespreekbaar gemaakt worden en uit de taboesfeer gehaald worden, want dat is het nog. Vorig jaar hebben we daarom een inzamelactie gehouden en de media benaderd om het onderwerp juist naar voren te halen.”
Bespreekbaar maken
Het verstrekken van gratis materiaal krijgt nu een vervolg. “Onze motie is door de gemeenteraad aangenomen. Er is 10.000 euro beschikbaar gekomen. Dat is natuurlijk fantastisch! Het geld gaan we over een jaar ‘uitrollen’. Volgende week heb ik een gesprek bij de groothandel om de producten iets boven inkoopprijs te kunnen inkopen. Heel mooi natuurlijk. ‘De logistiek’ hebben we bij Geef het Dordt neergelegd. Die zal de verschillende instellingen gaan bevoorraden, zoals de sociale wijkteams en sowieso ook onderwijsinstellingen waarbij we als voorwaarde stellen: maak het bespreekbaar!” Vrijdag was er, als start, een uitreiking van verschillende hygiëneproducten aan de jonge moedergroep van het Da Vinci College in Krispijn. Stevens: “Volgend jaar zullen we evalueren hoe de afzet van het materiaal is geweest en wat de precieze behoefte is. Het doel is natuurlijk een structurele oplossing. Het mooist zou zijn, gratis menstruatiemateriaal voor iedere vrouw, zoals onder meer in Schotland. Maar of dit gratis verstrekken in Dordrecht haalbaar is, dat is natuurlijk nog de vraag.”