DORDRECHT – Op dinsdag 28 mei start de Fietsweek. Rond Uit Dordrecht verzorgt dan samen met veel andere organisaties een hele week rond het thema fiets. Daarbij is zoals elk jaar nadrukkelijk aansluiting gezocht met bestaande activiteiten in de stad. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Een Fietsvierdaagse is onderdeel van het programma. Zo’n driehonderd mensen uit heel Nederland zullen vier dagen lang elke dag 30, 50 of 80 kilometer fietsen. Op de dinsdag wordt, met een knipoog naar Dordt in Stoom, een route afgelegd, waarop mogelijk nog vertrekkende stoomschepen zijn te zien, maar waar ook plaatsen zijn opgenomen die een duidelijke relatie hebben met het spoor en stoom. Op woensdag worden de kastelen, of wat er nog zichtbaar van is, aangedaan. Die avond wordt samen met de Fietsersbond en de Stadsbibliotheek een lezing verzorgd door Dick Spaans over fietsen op de grens van Polen en Duitsland. Donderdag staat geheel in het teken van het racefietsen. De routes die voor de Tour de France Femmes avec Zwift worden aangedaan worden door de fietsers ‘verkend’. Die avond is er een barbecue voor alle deelnemers van de Fietsvierdaagse. Op vrijdag heeft de organisatie ervoor gezorgd dat zij onderdeel zijn van het Weekend van de Natuur. De deelnemers kunnen dan langs de groene plekken op het eiland fietsen.

NK Slow Biking

Op de afsluitende zaterdag wordt, ter gelegenheid van de Wereldfietsdag op 3 juni, op het Hof en in de Hofstraat een Fietsfestival georganiseerd, samen met de Fietsersbond. Op dit festival kun je zien of iemand echt goed kan fietsen op het Open NK Slow Biking 2024. Samen met onder andere TeamAlert zijn er leuke activiteiten georganiseerd die laten zien hoe belangrijk het eigen gedrag is in het verkeer. Verkeersveiligheid is immers iets wat niet genoeg onder de aandacht kan worden gebracht.

Voor meer informatie zie de site van www.ronduitdordrecht.nl.

 

Op de foto: Startpunt van de Fietsvierdaagse is weer bij voetbalclub GSC/ODS aan de Nieuwe Noordpolderweg 50. Het is ook mogelijk per dag mee te doen.