DORDRECHT – Dordrecht is druk met de voorbereiding om de afvalinzameling in de gemeente per 2026 te veranderen. Nu betalen alle inwoners een vast bedrag per persoon voor het ophalen of aanbieden van afval. Vanaf volgend jaar is het de bedoeling dat bewoners gaan betalen op basis van wat zij daadwerkelijk aanbieden. Een deel van de kosten voor afvalstoffenheffing zal een standaardtarief zijn; een deel bestaat uit betaling per weggegooide zak met restafval of per aangeboden bak met restafval. Het voorstel zoals dit er nu ligt is: 4 tot 6 euro per bak van 240 liter en 1 à 1,50 euro per zak van 60 liter. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

 

Gisterenavond vergaderde de gemeenteraad in een speciale agendacommissie vergadering over de zogenaamde diftar. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven waarbij per huishouden de hoeveelheid aangeboden afval- en grondstoffen individueel (dus per huishouden) afgerekend wordt. Hoe meer afval wordt aangeboden des te hoger de afvalstoffenheffing voor dit huishouden. De bekostiging van de inzameling en verwerking van afval- en grondstoffen door inwoners wordt dan dus geïndividualiseerd. Volgens de gemeente moet er wat veranderen aan de huidige verrekening omdat de doelstelling: het scheiden van afval voor recycling op dit moment in Dordrecht nog lang niet gehaald wordt.

 

Veel teveel restafval

De landelijke VANG (Van Afval Naar Grondstof) doelstelling is dat per inwoner maximaal 30 kilo ongescheiden restafval per jaar wordt aangeboden. Deze doelstelling zou al dit jaar gehaald moeten worden.  De gemeente Dordrecht zit daar met 247 kilo per inwoner per jaar nog ver vanaf. Er is volgens de ambtenaren daarom een trendbreuk nodig om deze doelstelling te halen.

Deze trendbreuk is niet alleen belangrijk om de milieudoelstellingen te behalen,

maar er is ook een financiële noodzaak. Het huidige tekort op de afvalstoffenheffing bedraagt 760.000 euro. Dit tekort loopt bij gelijkblijvend beleid in de komende jaren verder op door de verbrandingsbelasting voor restafval, de naar verwachting stijgende marktprijzen voor restafval en het mogelijk verder teruglopen van vergoedingen uit het Afvalfonds.

 

Meer afval ernaast

Tijdens de agendacommissie vergadering waren er verschillende insprekers, ook inwoners van de stad. Niet iedereen is overtuigd dat het betalen per zak afval zal leiden tot het beter aanbieden van (rest)afval. Bewoners uit wijken waar ook nu al veel naast-plaatsingen bij de ondergrondse containers zijn, vrezen dat het moeten betalen per zak zal leiden tot nog meer bij-plaatsingen. Of tot het gooien van restafval in een container waarvoor niet betaald hoeft te worden.  De ambtenaren denken dat dit alleen een periode van gewenning zal vergen. Bewoners vragen om een ander beleid, waarbij er beloond wordt bij goede afvalscheiding. Een ander alternatief, dat volgens hen in verschillende steden met succes wordt toegepast, is het scheiden van afval na de inzameling.