Actueel

reageer als eerstdo 17 jun 2021

Gemeenten teruggefloten voor toepassen inkomenstoets voor jeugdhulp

REGIO – “Ouders en kinderen zijn jarenlang de dupe geweest van de inkomenstoets bij de aanvraag van jeugdhulp bij gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid”, zegt het Dordtse gemeenteraadslid Loudy Nijhof (BVD) in haar reactie op het vonnis van de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Die beoordeelde deze inkomenstoets op verzoek van gedupeerde ouders in Zwijndrecht. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Ouders en kinderen bleven, omdat het inkomen van de ouders in de beoordeling voor jeugdzorghulp voor hun kind werd meegerekend, soms verstoken van de juiste zorg voor hun kind. Dit mag niet, zegt de CRvB in haar vonnis, waar niet meer tegen in beroep kan worden gegaan. Ouders uit Zwijndrecht hadden de zaak aanhangig gemaakt. Dordrecht heeft als enige gemeente de inkomenstoets nooit toegepast, maar zal mogelijk ook deels opdraaien voor de kosten van de herindicaties die moeten plaatsvinden, omdat zij deel uitmaakt van de samenwerkingsovereenkomsten met de andere Zuid-Holland Zuid-gemeenten.

Aantoonbaar duurder

Loudy Nijhof roept al jaren dat het toepassen van de inkomenstoets kinderen en ouders dupeert, waardoor kinderen niet in aanmerking kwamen voor de juiste jeugdhulp in het gezin. Er werden zelfs geen indicaties afgegeven op grond van de inkomenstoets. Hierdoor werd volgens Nijhof de jeugdhulp aantoonbaar duurder, omdat er kinderen zijn die daardoor opgenomen werden in een instelling. Wat volgens haar niet nodig zou zijn geweest wanneer de inkomenstoets achterwege gelaten zou zijn.

Leed

Er is nog geen zicht hoeveel ouders hierdoor buiten de boot gevallen zijn, aldus Nijhof. Zij is blij met de volhardendheid van de ouders uit Zwijndrecht, maar dit betekent ook dat dat andere ouders nu alsnog de aanvraag voor jeugdhulp kunnen indienen. Zij roept ouders die afhaakten op om opnieuw de aanvraagprocedure op te starten en zich te melden. De onrechtmatige toepassing van de inkomenstoets door de gemeenten heeft veel leed in gezinnen veroorzaakt.

(Tekst: Ben Corino)

Geef een antwoord