DORDRECHT – In het AniCura Dierenziekenhuis werd zaterdag een vrijwilligersdag gehouden. Op de dag werden kosteloos dieren geholpen van eigenaren die het financieel moeilijk hebben. “We hebben de dag georganiseerd in samenwerking met de Voedselbank en enkele andere instanties”, vertelt Esther Soeteman, tandheelkundig dierenarts.

“We konden veel dieren helpen zonder ons zorgen te maken over de kosten. Heel fijn voor ons als dierenarts. Alle goede medische ingrepen die we willen uitvoeren bij dieren hebben normaal gevolgen voor de portemonnee van de eigenaar en je wilt ze zo graag allebei helpen. Bij onverzekerde dieren is dit regelmatig een dilemma.” Het werd een zeer geslaagde dag. “Er zijn dertig vrijwilligers komen helpen. Niet alleen artsen en assistentes, maar ook mensen van kantoor kwamen de handen uit de mouwen steken. De sfeer was top en het zonnetje deed buiten ook zijn best. Er was een ‘markt’ waar diereigenaren gratis producten voor hun dier meekregen.”

Dierenartsen Melanie Bouwmeester en Marieke Knies behandelden de internistische patiënten, terwijl dierenarts Joella Westland de huidpatiënten zag. “We konden zelfs gratis echo’s en röntgenfoto’s maken en bloedonderzoek doen. Drie chirurggieteams werkten ondertussen op de operatiekamers en ook de tandheelkundige afdeling kon lekker aan de slag. Uiteraard werden er ook gewoon honden gevaccineerd en anaalkliertjes uitgeknepen. Mede dankzij de hulp van sponsors konden we bovendien gratis chippen, ontwormen, producten tegen teken en vlooien meegeven en kregen de dieren een zak voer mee naar huis. Er was ruime aandacht voor gebitsverzorging en we hadden tandenborstels en tandpasta voor de honden en katten om mee te geven. Aan het einde van een leuke en lange dag was er tijd om eigenaren alles uit te leggen. Er was een presentatie over verzekeren, parasieten en gebitsverzorging. Alle opgenomen dieren konden daarna weer lekker mee naar huis.”

Het Dierenziekenhuis vond de actie zo mooi dat de dag volgend jaar mogelijk een vervolg krijgt.