Actueel

reageer als eerstvr 29 jun 2018

Groen Links wil omkering bewijslast voor lozingen

DORDRECHT – De rechter bepaalde gisteren dat de Provincie Zuid-Holland geen strengere eisen kan stellen aan de lozingen van Chemours. De rechter heeft deze eis van drinkwaterbedrijf Oasen afgewezen, omdat de giftigheid van GenX nog niet onomstotelijk is aangetoond. De Statenfractie van GroenLinks roept de Tweede Kamer op om het mogelijk te maken strengere eisen te stellen aan lozingen.

GroenLinks Statenlid Berend Potjer: “Bedrijven mogen onze lucht en ons water vervuilen, tenzij wij kunnen bewijzen dat het ongezond is. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Wij vinden dat de Tweede Kamer het recht om te vervuilen moet inruilen voor het recht op gezonde lucht en gezond water. Dus dat bedrijven moeten laten zien dat het lozen van stoffen in de lucht en het water geen kwaad kan.”

Om het de provincie mogelijk te maken de gezondheid van haar inwoners beter te beschermen vraagt GroenLinks Zuid-Holland de Kamer om drie dingen. Potjer: “Allereerst moeten voor verdachte stoffen soortgelijke regels gelden als voor bewezen giftige stoffen. Ten tweede zouden stofgroepen die niet afbreken en giftig zijn, bij voorbaat als verdacht moeten kunnen worden aangewezen. Ten derde zou de provincie meer mogelijkheden moeten krijgen om de vergunning aan te passen als bijvoorbeeld blijkt dat er schonere technieken zijn of een stof toch giftiger is dan gedacht.”

Vanavond kan de Tweede Kamer dit al besluiten bij het al geplande debat over water.

 

 

Geef een reactie