DORDRECHT – Langs de N3 is ter hoogte van het ziekenhuis en de Sportboulevard gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor het plaatsen van ongeveer 1.500 meter aan groene geluidschermen. Dit wordt gedaan met het oog op de geplande woningbouw in de Middenzone. Het is een ingrijpende klus, waarvoor afrit 4, richting ziekenhuis, in de richting van Papendrecht tot het eind van het jaar is afgesloten. Ook het fietspad langs de randweg is ter plaatse afgesloten. (Foto’s: Stolk Fotografie)

“We hebben alle voor- en nadelen op een rijtje gezet en besloten het op deze manier te doen”, zegt projectmanager Marla Beringer. “We hadden ook kunnen kiezen om de afrit steeds te openen en weer af te sluiten, maar dan had de klus langer geduurd. Bovendien is dit duidelijker. En een stuk veiliger voor de wegwerkers én weggebruikers.” Het plangebied wordt eerst vrijgemaakt. Aannemer Heijmans haalt hiervoor een lange strook groen weg. Daarbij kunnen alle bestaande 34 Italiaanse populieren op één na blijven staan. Hiervoor wordt na de werkzaamheden een vervangende exemplaar neergezet.

Klimplanten
Vóór het plaatsen van de geluidsschermen langs de N3 bij het Gezondheidspark gaat de aannemer funderingspalen in de grond boren. Dat kan, beperkte, geluidshinder geven. De geluidsschermen die vervolgens geplaatst worden zijn drie tot vijf meter hoog. Ze krijgen een groen uiterlijk dankzij vijf soorten klimplanten die er tegenaan komen, deels winterhard en deels bladverliezend. Een flinke klus dus, waarvoor zowel auto- als fietsverkeer moet omrijden. Automobilisten die naar het ziekenhuis of Sportboulevard willen, kunnen een afslag later nemen, en via de N3 in zuidelijke richting alsnog de afslag bij het Gezondheidspark nemen. Vanaf de A16 (vanuit Brabant) is de route via afslag Centrum en Laan der Verenigde Naties ook een optie. Fietsers moeten tot eind van het jaar tussen Galileïlaan en Overkampweg omrijden via een route door de wijk.

Impasse
Hoewel het scherm er dus komt met het ook op woningbouw tussen ziekenhuis en Sportboulevard, er wordt gedacht aan 720 nieuwe woningen, zijn die plannen in een impasse geraakt. “Gemeente en ontwikkelaar zijn hierover inderdaad nog in discussie”, zegt projectmanager Marla Beringer. “Maar hoe dit ook uitpakt, de gemeente wil hier sowieso woningbouw en het bestemmingsplan is hier ook al op aangepast. Bovendien waren de plannen voor de aanleg van het geluidscherm al eerder bepaald. We hopen voor de Kerst klaar te zijn en de boel open te kunnen gooien.” Meer info over het project is te vinden op www.dordrecht.nl/geluidsschermenN3. Recente ontwikkelingen zijn te vinden in de gratis down te loaden Heijmans BouwApp (zoek op Geluidsschermen N3 – Gezondheidspark).