DORDRECHT – Zoals vanouds is de opslagruimte van De Wijnstok in Dubbeldam weer goed gevuld met spullen. Want voor wie het nog niet in de agenda heeft gezet; Rommeldam komt er weer aan. Dit jaar op zaterdag 10 juni en aan ‘handel’ is wederom absoluut geen gebrek. “Dat zou je de rode draad van Rommeldam kunnen noemen”, zegt penningsmeester Johan Kooij, die al dertig jaar betrokken is bij het jaarlijkse evenement. Andere belangrijke onderdelen van het rommelmarktfestijn zijn natuurlijk de vrijwilligers, het publiek dat altijd in groten getale opduikt, de betrokkenheid van zovelen én natuurlijk de topsfeer die er heerst. Johan vertelt er graag meer over.

Voor Rommeldam wordt het plein voor De Wijnstok omgetoverd tot een grote gezellige rommelmarkt. Om stipt 08.30 uur gaan traditiegetrouw de hekken open. “Waarna het helemaal vol stroomt met mensen”, weet Johan uit ervaring. De vrijwilligers, zo’n 250, zijn dan al geruime tijd in de weer. Sommigen voor dag en dauw. Een dag die de nodige inspanning vraagt, maar evenzo veel voldoening geeft. “Waar het ons om draait is dat het als een geoliede machine ‘draait’, het een geslaagde dag wordt, waarbij iedereen het naar zijn zin heeft. Het draait zeker niet primair om de euro’s!”, aldus Johan. De voorbereidingen voor Rommeldam vangen aan het einde/begin van het jaar aan. Een nieuwe datum is dan al geprikt. De twintig leden van de commissie pakken ieder hun eigen taak op en in de loop naar het evenement vinden de ophaal- en brengdagen plaats. “Het meubilair staat in de loods, die zo’n 4,5 tot 5 meter hoog is, op sommige plekken tot aan het plafond”, lacht Johan. Dus inderdaad, ook dit jaar aan spullen weer geen tekort. Andere artikelen die bij de zestig kramen voor een heel mooie prijs aan te schaffen zijn: boeken, cd’s en vinylplaten, kleding, tassen en schoenen, speelgoed, fietsen en apparaten, aardewerk, glaswerk, vazen en servies, schilderijen, fotografica en curiosa.

Met steun van…
De eerste editie van Rommeldam vond in 1975 plaats. Destijds als ‘noodgreep’. “Omdat de kerk de begroting niet rond kreeg werd dit als initiatief bedacht. Toen de kaarten vervolgens anders lagen, het financiële plaatje gezond was, werden er eveneens goede doelen aan verbonden. De opbrengst van de afgelopen edities is naar de kerk zelf gegaan, voor de verbouwing. Dat is dit jaar ook het geval, deze keer om te kunnen verduurzamen. Denk aan muurisolatie en dergelijke.” Zoals al eerder benoemd kan Rommeldam altijd rekenen op de steun van veel vrijwilligers en steeds meer ondernemers die sponsoren, zoals Mol Verhuur met aggregaten, All Groen met afvalgrijpers, Bakker Korteweg doneert vijftig taarten voor het Rad van Avontuur en Pel ’t Lam sponsort het boegsprietvechten dat deze woensdag plaatsvindt. “Maar ook Van Dongen Installateurs, Goos Stam, Tuinwereld, Nouwen Makelaardij, RAD, TTP reclame, Wierks en Skippy Meubel en vele anderen. Ik denk dat alle winkeliers in Dubbeldam een steentje bijdragen en daar zijn we natuurlijk heel blij mee!”

Vrijwilligers
Koopjesjagers moeten niet vergeten ‘cash’ mee te nemen, want op Rommeldam kan niet gepind worden. En mooie koopjes zijn er bij de zestig kramen natuurlijk weer genoeg. Of draai aan het Rad van Avontuur. “Dat zal ook dit jaar weer heel wat rondjes maken en in totaal zijn zo’n 110 bonnen te vergeven!” Tot slot tipt Johan: “Om 11.00 uur is de veiling van antiek en curiosa. Dat is ook altijd een hele happening.” Rommeldam is natuurlijk mede geslaagd door de inzet van vele vrijwilligers, die vaak jaarlijks een vaste kraam bemannen. Op het gebied van vrijwilligers is de afgelopen jaren echter wel een terugloop ontstaan. Nieuwe mensen zijn, ook voor deze editie, meer dan welkom. Samen maken zij er een sport van om op een zo hoog mogelijke opbrengst uit te komen. Bij de vorige editie was die liefst 28.000 euro. “Op de medewerkersavond wordt die altijd bekend gemaakt en vergeleken met die van de afgelopen vier edities. En daar is iedereen altijd reuze benieuwd naar!”, weet Johan.

Rommeldam vindt dit jaar plaats op zaterdag 10 juni. De 46e editie is van 08.30 tot 16.30 uur en wordt gehouden op het plein voor de Protestantse Gemeente Dubbeldam aan de Dubbelsteynlaan West 70. Uiteraard is er op het terrein van alles te eten en drinken. Kortom, alle ingrediënten voor een geslaagde dag zijn aanwezig. En het ziet er naar uit dat het weer ook gaat meewerken aan een geslaagde editie.