ZWIJNDRECHT – Sportvissers van de Sportvisserij Commissie Zwijndrecht zijn zaterdag urenlang in de weer geweest om vissen te redden die door een tekort aan zuurstof in de singels bij de Burgemeester Jansenlaan het loodje dreigden te leggen. Ze haalden ze uit het water met netten en vervoerden ze per auto naar zuurstofrijker water in de Devel. Voor honderden vissen, met name karpers, kwam die hulp te laat.

De oorzaak van de vissterfte waren de enorme hoosbuien die vrijdagavond over de regio trokken. “De riolen konden dat niet in alle gevallen goed verwerken. Daardoor was er sprake van riooloverstort”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. “Daarbij komt het regenwater dat het riool niet kan verwerken in het oppervlaktewater terecht. Het gaat dan om heel veel regenwater, gemengd met een kleine hoeveelheid afvalwater. Planten en dieren zijn hier gevoelig voor.” Bij de gemeente kwamen verschillende meldingen binnen over de grote hoeveelheid dode vissen die in de singels dreef.

Brandweer

De sportvissers waren zaterdag al vanaf zes uur ’s ochtends in de weer met het vangen en verplaatsen van vissen. “Het zuurstofgehalte was gedaald naar onder 1 milligram per liter”, zegt één van hen in een video op www.dordtcentraal.nl. De mannen seinden de brandweer in. “Die kan door water in te spuiten het zuurstofgehalte omhoog brengen. We kregen echter te horen dat het niet hun taak is. Volgens mij zijn zij er voor het redden van mens en dier. Ze komen wel voor een kat in de boom of een zwaan in de problemen, maar hiervoor niet”, klinkt het gefrustreerd.

Overmacht

Als het gaat om verantwoordelijkheid ligt die in dit geval formeel bij het waterschap, zegt de gemeentewoordvoerder. “Maar dit was echt een overmachtsituatie. Buien als deze zijn zeldzaam. Nu nog, tenminste, maar als gevolg van de klimaatverandering krijgen we wel steeds vaker te maken met extreem weer. De gemeente Zwijndrecht neemt waar mogelijk maatregelen. Met alleen riolering is dit, net als op veel andere plekken in Nederland, echter niet op te vangen.”

Zeshonderd kilo

Het opruimen van de dode vissen is wel een gemeentelijke taak. En daar had de gemeente haar handen de afgelopen dagen aan vol: uit de verschillende singels rond de Jansenlaan werden tot nu toe vierhonderd dode vissen gehaald met een gezamenlijk gewicht van zeshonderd kilo. Voorbijgangers die nog meer dode vissen aantreffen, kunnen dat, bij voorkeur, melden via de fixi-app of via fixi.nl.

Nieuwe vissen

De gemeente is van plan om nieuwe karpers uit te gaan zetten, iets wat zij in 2017 ook al samen met de leden van de Sportvisserij Commissie Zwijndrecht deed. “Waarschijnlijk gaan we dat in fases doen, afhankelijk van het beste moment”, aldus de woordvoerder. (Foto en video: Thymen Stolk)