Actueel

reageer als eerstwo 14 jul 2021

Handtekeningen voor Arpad Weiszpad in Weizigtpark

DORDRECHT – DFC-archivaris Arie Heijstek, initiatiefnemer Hans Berrevoets en voorzitter Arij Bogerman van de stichting Stolpersteine hebben gisteren zeshonderd handtekeningen overhandigd aan burgemeester Wouter Kolff en wethouder Piet Sleeking. De handtekeningen zijn bedoeld om een Arpad Weiszpad te maken in het Weizigtpark. De afvaardiging van het gemeentebestuur zegde toe de naamgeving van het pad, dat langs het hospice richting de Markettenweg loopt, op te zullen pakken en een voordracht hiervoor te doen bij de gemeenteraad.

Weisz was een zeer getalenteerde voetbaltrainer, die in 1937 de Italiaanse voetbalclub FC Bologna naar een wereldkampioenschap leidde. Ook trainde hij Inter Milan. In 1939 moest de Joodse trainer met zijn gezin vluchten vanwege het anti-Joodse beleid van Mussolini. Hij kwam via Parijs en de Nederlandse sportbestuurder Karel Lotsy in Dordrecht terecht waar hij twee jaar DFC trainde. In augustus 1942 werd Weisz met zijn vrouw Ilona en kinderen Robert en Klara alsnog door de Duitse bezetters afgevoerd naar Auschwitz. Hier vond het hele gezin de dood. Op het Bethlehemplein liggen vier Stolpersteinen voor het gezin.
Hans Berrevoets: “De keuze voor een Arpad Weiszpad in het Weizigtpark heeft alles te maken met het feit dat het DFC-terrein tot 1948 gelegen was aan de Markettenweg. Hier trainde Weisz de Dordtse club. Daarnaast is er in het Weizigtpark een Charlotte van Praagpad. Van Praag ((1910-2002) was een lerares van Joodse afkomst. Zij werd wel de waakhond van de stad genoemd. De speeltuin ‘Seven Oaks’ is door de gelijknamige Engelse gemeente na de oorlog aan Dordt geschonken. Daarvan is niets terug te vinden in het Weizigtpark. We hopen dat dat verandert en dat er straks, net als bij het Arpad Weiszpad, een informatiebord staat bij de speeltuin. Wij streven ernaar om historische vindplaatsen voor bezoekers zichtbaar te maken. Daar past het Arpad Weiszpad heel goed bij. De uit Hongarije afkomstige Weisz is een Italië nog altijd een beroemdheid.”

Geef een antwoord