ZWIJNDRECHT – De Helene Schweitzer kliniek in Zwijndrecht vierde het 1-jarig bestaan woensdag met een attentie voor patiënten en medewerkers. De kliniek is het onderdeel van het Albert Schweitzer ziekenhuis waar sinds 2023 veel planbare behandelingen van acht medische specialismen zijn samengebracht. De verwachting dat de zorg hierdoor efficiënter en patiëntvriendelijker zou verlopen, is in het eerste jaar al volop waargemaakt, meldt het ziekenhuis. (Foto: ASz)

Behandelingen die goed te plannen zijn, vinden nu plaats op meer afstand van de acute en complexe zorg. Dit maakt het mogelijk om patiënten sneller en met minder verstoringen te helpen. Dat gebeurt in een gastvrije, goed bereikbare omgeving, met de expertise van een groot ziekenhuis steeds nabij. De Helene Schweitzer kliniek verzorgt uiteenlopende ingrepen waarvoor patiënten niet, of maar kort hoeven te worden opgenomen. Dankzij deze aanpak kunnen méér mensen uit de hele regio sneller de zorg krijgen die ze nodig hebben. Zo ging het percentage patiënten dat binnen zes weken na het eerste polikliniekbezoek wordt geopereerd in het eerste jaar al omhoog van 55 naar 77. Er werden 13 procent minder geplande operaties afgezegd dan voorheen, waardoor ruim 95 procent nu doorgaat volgens plan. Operatiekamers worden beter benut. De wachttijd tot aan de eerste afspraak op het spreekuur is bij verschillende specialismen aanzienlijk gedaald. Het ziekenhuis spreekt van een succesformule, waarvan de patiënt profiteert.

Op dit moment werken binnen de Helene Schweitzer kliniek – vernoemd naar de vrouw van Albert Schweitzer – de specialismen orthopedie, chirurgie, plastische chirurgie, kno, gynaecologie, urologie, oogheelkunde en het pijnbehandelcentrum. Het ziekenhuis wil ‘het merk’ Helene Schweitzer kliniek steeds verder uitbreiden, met meer specialismen en ingrepen. Het is een van de methoden waarmee het ziekenhuis de stijgende vraag naar zorg wil opvangen met gelijkblijvende middelen en tegelijk patiënten beter van dienst wil zijn.