REGIO – Afgelopen maandag werd Het meest noodzakelijke kookboek gelanceerd: een creatief en toegankelijk boekje dat liet zien dat koken met lang houdbare producten uit een noodpakket niet alleen noodzakelijk, maar ook smakelijk kon zijn. ( Foto’s: veiligheidsregio’s zhz )
Het initiatief kwam van de veiligheidsregio’s Zuid-Holland Zuid, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Utrecht. Met het kookboek wilden zij het gesprek openen over een belangrijke vraag: hoe red je jezelf en je gezin de eerste 72 uur in een noodsituatie?
Het boekje bevatte recepten die waren ontwikkeld door bekende chefs zoals Jord Althuizen en Terry Priem, food-influencers @chefvanderlecq en @raghenieb, en studenten van de Albeda koksopleiding. Zij hadden verrassend lekkere gerechten bedacht met eenvoudige ingrediënten zoals rijst, pasta, ingeblikt voedsel en houdbare groenten – precies wat in een noodpakket thuishoorde.
Tijdens de lancering in Rotterdam werden de gerechten ter plekke klaargemaakt en konden bezoekers ze proeven. Plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en burgemeester van Gorinchem, Reinie Melissant, en Arjen Littooij, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, benadrukten toen het belang van voorbereiding. “We leven in een tijd waarin vanzelfsprekendheden – stroom, water, internet – zomaar weg kunnen vallen. Dan is het goed als je voorbereid bent. Niet alleen met een noodpakket, maar ook met een plan,” aldus Melissant.
Het kookboekje was gratis beschikbaar via de deelnemende gemeenten en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (zolang de voorraad strekte) en kon worden gedownload via zhzveilig.nl.