DORDRECHT – Wie gaat verbouwen, kan wel eens verrassende sporen uit het verleden tegenkomen. Walter Weeda was deze week bezig met het plaatsen van een dakkapel op zijn jaren tachtigwoning in Sterrenburg toen hij achter een wandje een krant tegenkwam. Het bleek te gaan om de editie van het Vrije Volk van 14 mei 1981.

De uitgave voor Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht en Papendrecht, samengesteld op de redactie aan de Spuiweg 30. We lezen op de voorpagina dat er in Dordrecht geen grote behoefte is aan een Mannencafé, waar mannen bijeenkomen om te praten over ‘maatschappelijke mannenproblemen’. Een voorloper van de Fietsersbond gaat ter ziele, omdat het ‘autodenken’ overheerst. En het is de tijd van het kernwapenprotest. In Papendrecht wordt een vanuit de kerk georganiseerde ‘protestfietstocht’ gehouden. Ook de advertenties in de krant roepen de nodige nostalgische herinneringen op. Sommige zijn tegenwoordig ondenkbaar, zoals die voor de shag van Brandaris (‘Omdat-ie goed zwaar is’). En dat voor slechts 2,75 per pakje. Guldens natuurlijk…

Weeda vond het wel een leuke vondst. “De bouwvakkers zullen hem er destijds wel in gestopt hebben. Het is net zoiets als zo’n tijdcapsule die mensen in de grond stoppen. Erg grappig om tegen te komen.”