Actueel

reageer als eerstza 25 mrt 2017

Historische voorjaarsfilms

DORDRECHT – Het voorjaar is in aantocht en daarom vertoont het Regionaal Archief Dordrecht op zaterdag 25 en zondag 26 maart enkele pareltjes uit de historische filmcollectie. Prachtige nostalgische lentebeelden in deze films tonen het veranderende Dordrecht.
De filmpjes die vertoond worden op de zolder van Het Hof van Nederland zijn in tussen 1935 en 1936 gemaakt door de Dubbeldamse burgemeester G.F. de Roo van Westmaas, bewoner van het landgoed Amstelwijck. In zijn vrije tijd was de burgemeester een verwoed amateurfilmer van onder andere koeien die de wei weer in gaan en het inzaaien van het land. Ook toont een film hoe het er op het voor die tijd moderne landbouwbedrijf Amstelwijck in de verschillende seizoenen aan toe ging. Dit agrarische bedrijf van de familie Visser, gelegen in de buurtschap Wieldrecht onder Dubbeldam, was toen nog ruim 85 hectare groot en bood werk aan vijftien man personeel. Een uniek document over een bedrijfstak die eens op het eiland van Dordrecht een uitermate belangrijke plaats innam.
De film is op zaterdag 25 en zondag 26 maart doorlopend te zien op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor het museum. Vooraf aanmelden is niet nodig. Helaas is de ruimte niet toegankelijk voor mindervaliden.

Geef een reactie