Actueel

reageer als eerstwo 9 okt 2019

Hoe rolstoeltoegankelijk is Dordt?

DORDRECHT – Een bijzondere opdracht voor een groep Da Vinci College-studenten. Zo’n twintig eerstejaars gaan vandaag (woensdag) op pad in de stad om de rolstoeltoegankelijkheid van verschillende locaties testen. Dit doen zij in het kader van de Week van de Toegankelijkheid. Is het toilet in cafés en restaurant voor een iemand in een rolstoel bereikbaar? En hoe zit dat met pashokjes in kledingzaken? De Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht, die de opgave samen met het Da Vinci College bedacht, is benieuwd naar de bevindingen.

Vele signalen over ontoegankelijkheid in Dordrecht bereikte de Adviesraad in de loop der jaren. “Het speelt al een hele tijd”, weet Mariëtte Teunissen, beleidsmedewerker Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht. (On)toegankelijkheid wordt herhaaldelijk aangekaart en dat blijkt geen overbodige luxe. “Dordrecht heeft een oude Binnenstad. Je kan natuurlijk niet alles aanpassen, maar je kunt meer bereiken dan je zou denken. Neem bijvoorbeeld de geleidelijnen in de stad. Er worden fietsen opgezet, uitstalborden. Dat is helemaal geen kwade wil, maar juist daarom is bewustwording zo belangrijk”, geeft ze als voorbeeld.

Checklist
‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt’. Dat is het motto van de Week van de Toegankelijkheid. Maar kun je als jongere in een rolstoel doen wat je zelf wilt? De Da Vinci College-studenten gaan heel concreet met deze vraag aan de slag. Door het in levenden lijve te ondervinden. De studenten, verdeeld in groepjes van drie à vier, gaan met een rolstoel op stap. “Dit zal hen heel bewust maken van de toegankelijkheid van de verschillende plekken”, schat Teunissen in. De studenten maken een (foto)verslag en komen met aanbevelingen. “Aan de hand van een checklist zullen zij verschillende locaties bezoeken. Ze moeten helder maken hoe ze dit hebben ervaren en verbeteringen bedenken.” De Adviesraad gaat vervolgens met dit overzicht aan de slag. “We kunnen de gemeente benaderen, maar bijvoorbeeld ook de middenstand. Zij zouden natuurlijk ook iets kunnen betekenen in de toegankelijkheid. Soms is er alleen een kleine aanpassing nodig voor een grote verbetering. Daarnaast draait het om bewustwording.”

De groep studenten verzamelt bij het Stadskantoor. Verschillenden cafés, restaurants en kledingzaken zullen een onverwachts bezoek krijgen. Ook Teunissen weet niet waar de studenten naar toe gaan. “Dat mogen zij zelf weten. De Adviesraad is in ieder geval heel benieuwd naar hun ervaringen en tips.” De school wordt overigens ook onderworpen aan een toegankelijkheidsinspectie door de scholieren.

Geef een reactie