REGIO – De wethouders Economie en Ondernemen van de Drechtsteden, Gorinchem, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden hebben net voor kerst een brandbrief gestuurd aan premier Rutte over de situatie in de horeca. Ondanks lokale maatregelen, waarmee zij de horeca ondersteunen, vrezen zij een kaalslag met een grote impact op de inrichting van binnensteden.

Maarten Burggraaf en zijn collega-wethouders schrijven: ‘We moeten deze kaalslag voorkomen in het belang van het behoud van levendige binnensteden.’ Ze vragen van het kabinet extra maatregelen, zodat horecaondernemers het hoofd boven water kunnen houden en faillissementen kunnen worden voorkomen. Daarnaast roepen zij op om perspectief te bieden voor het kunnen (her-)openen van cafés en/of restaurants.

Geen onderbouwing

Eigenaar van café ’t Avontuur aan de Voorstraat 193, Rob Hilgers: “Het huidige steunpakket is echt niet genoeg om mijn vaste lasten te dekken. Ik ben aan het interen op mijn eigen buffer. Dit pand huur ik van een particulier en die biedt geen tijdelijke huurverlaging vanwege corona. Dat gebeurt misschien wel bij horecazaken die in een pand van de gemeente zitten. Wij zijn als horeca tot nog toe steeds de eersten geweest die dicht moesten en pas als laatsten weer open mochten. Er is nog altijd geen wetenschappelijke onderbouwing dat geopende horeca een groter risico op besmetting geeft dan andere openbare gelegenheden. Ik hoop dat de overheid hier een keer meer redelijkheid gaat tonen en dat we met één of twee maanden onze deuren weer kunnen openen.”

Eigen baksel

Hilgers opende woensdag en ook tijdens de kerstdagen de deuren van zijn oorspronkelijke hardrockcafé om er brood en lekkernijen te gaan verkopen. “Koken is mijn hobby. Ik werkte voor de lockdown gemiddeld zo’n tachtig uur per week. Eerst was het wel even lekker om uit te rusten maar inmiddels begon ik mij stierlijk te vervelen. Dus ik heb bedacht dat ik dan voorlopig maar als bakker aan de slag ga in mijn horecapand. Zo gauw als ik weer als kroeg open kan, stop ik met de bakkerij.” Wie het hardrockcafé en de eigenaar kent, weet dat Rob altijd al heerlijke gehaktballen en andere snacks maakte. De producten in zijn huidige zaak zijn eveneens allemaal door hemzelf gebakken. “Ik heb achterin het pand een bakkerij ingericht. Ik maak zelf bladerdeeg en brooddeeg; hier geen afbakzooi. Dat geldt ook voor ons homemade roomijs. Natuurlijk zijn er als vanouds gehaktballen, worstenbroodjes en andere gerechten van onze gebruikelijke kaart. Mogelijk gaan we nog simpele maaltijden aanbieden. Uiteraard alles om af te halen, want we houden ons, onder protest, wel aan de regels.”

Hardrock en boterkoek

Terwijl de boxen nog als vanouds hardrockmuziek produceren verkoopt van achter de toonbank een medewerker de lekkernijen. “Volgens mij past wat ik doe binnen de coronaregels. Als café heb ik ook vergunning om etenswaren te verkopen. Ik denk dat het goed is om nu weer open te zijn. Als je niks doet, zijn je klanten je na een half jaar vergeten.” Volgens Rob weten al aardig wat mensen zijn zaak te vinden, anders dan voor drank. “ik zie mijn vaste klanten, maar ook veel nieuwe gezichten. Voorbijgangers die nieuwsgierig zijn, mensen die hier in de buurt wonen en anderen die berichten op social media hebben gelezen. De bekende producten lopen goed, maar ook de appeltaart, boterkoek en croissants.”

Leefbaarheid

De wethouders stellen in hun brandbrief dat de horeca voor een heel belangrijk deel bijdraagt aan de leefbaarheid en vitaliteit van steden en dorpen. ‘Het risico dat de horeca volledig uit het straatbeeld van (kleine) dorpen en steden verdwijnt, is aanwezig. Grotere horecagebieden in steden gaan er wellicht totaal anders uitzien. En dat moeten we met z’n allen koste wat kost voorkomen! Het risico dat de horeca uit het straatbeeld verdwijnt, heeft veel impact op de sociale structuur in onze samenleving. Het beïnvloedt de aantrekkingskracht van dorpen en steden op (potentiële) inwoners, bezoekers en toeristen. En daarmee dus een bredere sector: ook winkeliers en de toeristische sector ondervinden hier de gevolgen van’.

Snel weer open

Volgens de initiatiefnemer van de brief aan premier Rutte, de Gorcumse wethouder Joost van der Geest, is er op termijn meer nodig dan het huidige noodpakket. “Ondernemers kunnen met de tijdelijke steun en het interen op hun reserves het hoofd net boven water houden. Veel ondernemers zullen, wanneer hun zaak weer opengaat, geconfronteerd worden met forse betalingsachterstanden. Het gaat met name om uitgestelde huur en leningen, die zij alsnog moeten betalen. Hierdoor dreigen vele ondernemers het alsnog niet te redden.” Burggraaf vult aan: “We roepen het kabinet op perspectief te bieden voor het kunnen (her-) openen van cafés en restaurants. Vele ondernemers hebben eerder geïnvesteerd en een goed voorbeeld gegeven voor een veilige ontvangst van hun klanten. Maak voor deze ondernemers duidelijk onder welke voorwaarden zij hun zaak weer kunnen openen. En biedt tot die tijd een noodzakelijke en ruimhartige compensatie of time-out-arrangement.”

Bakkerij ’t Avontuur

Bakkerij ’t Avontuur op Voorstraat 193 is open van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 20.00 uur. Vanaf januari sluit de bakkerij om 18.00 uur. Deze week verkoopt de zaak ook zelfgemaakte appelbeignets en oliebollen. Voor meer informatie en bestellingen: www.cafeavontuur.nl.